Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kommer tinnitus fra ørene eller fra hodet?

Spørsmål

Hei. Jeg har konstant bråk/sus i hodet. Det er ikke i ørene! Har hatt dette i over ett år. For noen mnd siden blødde jeg neseblod 16 ganger på ca 20 dager. Har aldri blødd neseblod slik før. Der ble like fort borte som det kom. Men har nå stadig klar væske som drypper fra nesen når jeg bøyer meg fram. Er også hes i stemmen. Hes heten varierer men føler det henger sammen med det som skjer i hode og nese! Væsken er nesten tynnere enn vann. Føler meg sliten i panne region og over øyne. Har vært hos øre nese hals og etter 3-4min så sa de at det er tinnitus! Men tinnitus er vel i ørene? Mine plager er i hode. Hilsen mann 80år

Mann 80
Svar

Hei og beklager et forsinket svar.


Du har fått til beskjed av ØNH-spesialist at dine plager er tinnitus. Det du spør om, er om ikke tinnitus kommer "fra ørene", mens du hører lydene "inni hodet".  Jeg tenker følgende om dette:


Alt vi hører, enten det er reelle lyder fra utsiden, eller lyder som er produsert av hjernen / hørselsnerver, høres jo egentlig ikke "i ørene", men i hodet. Når jeg nå sitter her og hører lydene rundt meg, er det jo "i hjernen" jeg hører, ikke "i ørene". Min egen lille tinnitus hører jeg også "inni hodet" og ikke "uti ørene", vil jeg si, om jeg prøver å analysere hvor lyden kommer fra.

Hørselsnerven er en del av sentralnervesystemet vårt.


Med andre ord så tenker jeg at det du lurer på her, om tinnitus kommer "fra hodet" eller "fra ørene", egentlig er en ikke-problemstilling, dvs noe du ikke har noen praktisk nytte av å prøve å finne svar på. 

Det virker på meg som at du tviler på at det er tinnitus du har, nettopp pga det at du prøver å skille mellom lyder "fra hodet" og "fra ørene". Men jeg synes det avgjort høres korrekt ut, det ØNH-spesialisten har sagt, dvs at det er tinnitus du har. Det finnes forøvrig ingen objektiv måte å bekrefte eller avkrefte diagnosen tinnitus på. Diagnosen stilles på bakgrunn av pasientens symptomer, og det er at vedkommende hører og plages av lyder som ikke kommer fra de eksterne omgivelser, men som bare personen selv hører.


Siden det kun er du som kan høre de lydene du forteller om, høres jo dette avgjort ut som tinnitus, slik jeg kan forstå dette.


Håper det var en grei forklaring. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-