Kokain og nese-/bihuleplager

Spørsmål

Hei sliter med kronisk lett snufsete neste/litt tette ører et noen få ganger bruk av kokain får 1 år siden. sliter forsatt med disse bivirkninger nå, og begynner å bli ganske lei. Frykter jeg var allergisk eller noe siden ble veldig tett i nese og ører flere dager etter inntak. Sliter også noe med lett svimmelhet/ør i hodet uten om jeg vet om dette har noe sammenheng. har tatt blodtrykk og samtale til fastlege uten nytte. ble sendt til fysioterpaut. Er det Medisinsk eller MR behandling noe du kan anbefale angående bihulene? frykter noe er ødelagt i bihule systemet.

Mann 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kokain var tidligere mye brukt og brukes fortsatt innen medisinen. Stoffet har egenskaper som bedøvelse og blødningsstopper. Det har blant annet vært mye brukt innen nese- og bihulekirurgi, nettopp pga disse egenskapene. "Sniffing" av kokain fører bl.a. til at blodkarene i nesen trekker seg kraftig sammen, som over tid kan føre til at blodtilførselen til slimhinner og ben blir kraftig redusert. Bruk over tid kan derfor føre til kronisk betennelse av neseslimhinnene, hull i neseskilleveggen, sår i slimhinner og alvorlig bihulebetennelse som affiserer nærliggende skjelett. Allergi mot kokain forekommer også, men det er få studier og selv har jeg ingen erfaring på området.

Anbefaler deg å være ærlig med din fastlege og fortelle om dine plager og tidligere bruk av kokain. Stoffet er kjent for å forårsake skader i nese og neseslimhinner, så fastlegen vil helt sikkert forstå behovet for videre utredning. Fastlegen kan selvsagt bestille bildeundersøkelse av bihulene (CT bihuler), men jeg tenker det beste er å få en vurdering hos en ØNH lege. Om det er noen sammenheng mellom svimmelhet/ørhet etter kortvarig bruk for mer enn 1 år siden, anser jeg som lite sannsynlig, men jeg har som nevnt ovenfor ingen efaring på området.

Dine plager vil mest sannsynlig gå over med tid og stunder, så lenge du avstår fra videre bruk av kokain og evt. andre stoffer som kan påvirke dine neseslimhinner og hjerne.

Ønsker deg god bedring og lykke til!