image: Knitrelyd i øret

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Knitrelyd i øret

Spørsmål

Hei! Jeg har i noen år slitt med lyder i høyre øret. Disse lydene har kommet og gått i perioder og varierer i intensitet. Lydene kan beskrives som knitring. Det er spesielt plagsomt i omgivelser med mye lyd. De gangene jeg har slitt med dette problemet så starter det gjerne med at knitringen kommer som en reaksjon på høye lyder også er det stille i rolige omgivelser.

Etter noen dager utvikler det seg ofte til at knitringen oppstår som en reaksjon på alle lyder. Vanligvis pleier det deretter å forsvinne av seg selv.

Jeg har flere ganger vært hos øre-nese-hals-spesialist uten å få et skikkelig svar på hva det er. Sist tok jeg MR uten at det ga noe klart svar.

Det jeg synes er merkelig er at når jeg for eksempel er ute og går en tur i rolige omgivelser, så merker jeg ikke den lyden. Noen ganger når jeg ligger med hodet ned på en pute, så merker jeg det heller ikke.

Dette er nå så plagsomt at jeg sliter med å fungere som normalt. Så mitt spørsmål er hva dette egentlig kan være?

Mann 30
Svar

Hei.

Når en spesialist i ØNH ikke kan gi deg et svar på hva dette skyldes, selv etter undersøkelse av deg og samtale med deg, så er det nok dessverre slik at da er mine muligheter til å gi deg et svar på dette, helt minimale. Jeg kan rett og slett kun gi deg generelle svar og betraktninger om hva slike lyder kan skyldes.

Siden det er i kun ett øre, så må det være "et eller annet" med det øret. Lyder kan enten oppstå mekanisk, dvs fra forhold på utsiden av trommehinnen, som for eksempel et hår som ligger mot trommehinnen eller ørevoks. Slike ting kan fastlegen se ved å kikke inn i øret ditt.

Det andre alternativet er at lyden kommer fra strukturene innenfor trommehinnen, inklusiv hørenerven. Tinnitus er et eksempel på den type lyd, altså en lyd som ikke skyldes mekaniske årsaker eller reell lyd. Tidligere støyskader kan noen ganger være årsaken.

Utredning av slike plager skjer naturligvis hos ØNH-spesialist som du har vært hos flere ganger, og da blir det kartlagt nettopp hvilken av de to alternative hovedforklaringene årsaken ligger i. Men du sier altså at du ikke har fått et skikkelig svar på hva det skyldes.

Det må enten skyldes at man ikke har funnet ut av dette, eller at man har funnet ut av det, men ikke klart å forklare deg det godt nok. Det skjer ikke sjeldent i helsevesenet, at leger mener de har informert pasienten om konklusjonene man har kommet frem til, mens pasienten opplever å ikke ha fått klar eller forståelig informasjon, altså et rent kommunikasjonsproblem.

I utgangsgpunktet regner jeg det som den klart mest sannsynlige forklaringen her, altså at ØNH-legene har kommet til en eller annen konklusjon, men at det har sviktet i formidlingen av dette til deg.

Mitt råd til deg er derfor at du bestiller time hos fastlegen, for å gå nøye gjennom epikrisene fra ØNH-undersøkelsene, for å se hva som er skrevet der, og å få fastlegen til å forklare det grundig og forståelig for deg. Det skulle ikke forundre meg om det vil kunne oppklare en del ting for deg.

Et alternativ er naturligvis nok en second opinion fra en ØNH-lege, en mulighet du kan drøfte med fastlegen din.

Håper at rådene her kan hjelpe deg videre. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-