Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Knitrelyd i ørene

Spørsmål

Hei! De siste årene (begynte en gang våren 2017) så har jeg hatt irritasjon i ørene. Verst er det i venstre øret, men kan også merkes i det høyre øret om irritasjonsmomentet fortsetter lenge nok. Irritasjonen kan best beskrives som knitring, eller popping i øret. Første gangene jeg la merke til knitringen var under motorsykkel-kjøring med musikk på ørene. Trodde det først var høytalerene som var defekt, men da jeg skrudde av lyden, fortsatte knitringen en god stund. Per dags dato vil knitringen komme ved høye lyder (ikke nødvendigvis veldig høye da det alltid kommer når jeg kjører MC med musikk på øret, selv når musikken er relativt lav) over tid (5-10 min) eller synging lenger enn 5 minutter. Noen dager kommer det lettere enn andre. Kan virke som anspenthet har en negativ innvirkning. Knitringen er verst i sosiale sammenhenger med mye lyd, da jeg ikke kan trekke meg vekk fra irritasjonsmomentet like lett. Eksempel på dette er konserter/fester/større sosiale sammenhenger. Knitringen kan gjøre at jeg føler meg desorientert og mister fokus. Verst er det med synging da jeg ikke kan synge lengre enn 5-10 min i strekk før det blir for gale til å fortsette. Jeg har ikke fått ørene sjekket ut. Hva kan være årsaken bak, og hvordan kan det evt. fikses?

Mann 22
Svar

Hei.


En ØNH-lege kan finne ut hva årsaken til dette er, ved undersøkelser. Her kan jeg bare nevne mulige årsaker, som f.eks. at det kan ha mekaniske årsaker, eksempelvis at kanalen mellom indreøret og nesen ikke fungerer optimalt. Det kan gi knitrelyder. Enkle ting som hår eller fremmedlegemer mot trommehinnen kan gi ulyd, og skader i trommehinnen kan gi forstyrret lydbilde. Det kan også ha nevrologiske årsaker, f.eks. i hørenerven. 

Hva som kan gjøres, dvs behandlingsmetode, vil naturligvis avhenge fullstendig av årsaken, så derfor må du starte med å få kartlagt årsaken. Rent praktisk gjør du det ved å oppsøke fastlegen, som så vil henvise deg videre til ønh-lege, om ikke han/hun finner årsaken.

Jeg synes du skal gjøre dette, siden du har hatt det i så lang tid allerede, og fordi det avgjort kan tenkes at dette er noe som kan behandles. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-