Klumpfornemmelse i halsen: "Globulus"?

Spørsmål

Hei. Jeg plages med det som oppleves som en tydelig «klump» i halsen. For ca to år siden kjente jeg det for første gang. Det ble foretatt gastroskopi, og de kunne ikke se noenting, bortsett fra muligens litt slapp lukkemekanisme mellom mage og spiserør. Jeg fikk derfor syrereduserende medisin, Esomeprazol Krka Enterokaps 20 mg, og mente symptomene ga seg etter det. Det har kommet og gått litt de siste to årene, og jeg har prøvd å overse det. Det har vært en klump i halsen- fornemmelse. Nå har symptomene vært veldig tydelige de siste 6-8 uker. Det kjennes tydelig som en klump, fremmedlegeme i halsen. Det er ubehagelig å svelge, og jeg får kvelningsfornemmelser. Har vært hos fastlegen, og tatt Esomeprazol i snart fire uker uten at jeg merker noe bedring, snarere tvert i mot; klumpfølelse og sårhet i halsen, også sårhetsfølelse opp mot ørene. Tilleggssymptomer/-opplysninger: Jeg er veldig kvalm hele tiden. Jeg er også slapp og sliten uten energi. Fikk påvist lavt jern og tar jerntabletter. Har også muskel- og leddsmerter, spesielt i beina. Fikk i vår, etter store mentruasjonsblødninger, påvist begynnende overgangsalder, og har ikke hatt mens på 9 mnd. Jeg er veldig redd for om dette kan være kreft eller noe farlig. Legen mener jernmangel og magesyre er årsaken, men har henvist meg til ØNH fordi jeg ønsket det. Der er det lang ventetid og jeg er fortvilet, både fordi jeg er redd og fordi det plager meg såpass mye at jeg ikke fungerer i hverdagen nå. Hvis det er magesyre, hvor lenge tar det før man kan forvente bedring? Hva kan dette ellers være? Hva burde legen undersøke?

Kvinne 45
Svar

Hei.

Det kan avgjort skyldes refluxplager, og egentlig tror jeg mest på at det er årsaken, både fordi symptomene er så typiske, og ikke minst fordi denne klumpfølelsen gav seg ved å bruke Esomeprazol første gang du hadde dette. Hadde det skyldtes noe annet, hadde jo ikke Esomeprazol virket på det. Men så kan du innvende at samme medisinen ikke ser ut til å virke hittil. Det beviser egentlig ingenting: Det kan enten bety at du må bruke den i noe mer tid, evt i høyere doser, eller at du denne gangen trenger en annen medisin mot reflux, med litt annen virkningsprofil. Foreslå gjerne det for legen din, for å teste ut det mens du venter på time til ØNH-lege.


Jeg synes det er rett at du skal til ØNH-lege for å utelukke andre årsaker, men jeg mener helt avgjort at du ikke har noen grunn til å være redd, slik du skriver at du er. Går ut fra at du da kanskje tenker på kreft osv, siden det kjennes ut som "noe" er der?

Til det kan følgende sies: Det oppstod for første gang for to år siden, og symptomene har kommet og gått. Slik vil kreft ALDRI arte seg. Ved kreft vil ikke symptomene komme og gå i periode, de vil være tilstede hele veien og bli kraftigere og kraftigere, og man ville fått andre symptomer i tillegg, og i løpet av to år med en eventuelt uoppdaget kreft i halsen, ville en vært svært syk eller død. Bare selve tiden og det svingende forløpet her, gjør at du ikke trenger å være redd for alvorlig sykdom. Det er viktig.


Du spør hva det ellers kan være. Da vil jeg uttale meg generelt om "følelsen av at der er en klump i halsen", dvs ikke si noe om jeg tror eller ikke tror du har denne diagnosen, men fortelle deg generelt om den: Det er meget vanlig, og et medisinske navnet er "globulus". Det betyr en helt klar fysisk følelse av at der "er noe" i halsen, en klump e.l., uten at det er noe som helst der. Det er IKKE hypokondri, det er ikke "innbilt", for den som har det, har det. En kjenner det en kjenner, og akkurat det kan ikke diskuteres. Men de mange som altså har akkurat en slik følelse som du beskriver, og som ender 100% ferdig utredet, med beskjeden om at alt er aldeles normalt i halsen, har en altså gitt den beskrivende diagnosen globulus. Denne diagnosen kan selvfølgelig ikke gies før en har utredet pasienten ferdig, og følgelig skal den heller ikke stilles hos deg. Men dersom ØNH-legen ikke finner noe, og utredning avsluttes, og magesyremedisiner ikke virker, så er det jo fullstendig mulig at du som så mange andre kan ha en slik "globulus"-diagnose som forklaring.  

Slike plager er almenmenneskelige, dvs de fleste av oss er innom slike ting nå og da i livet, og det naturligvis i gaten psykosomatiske plager vi er da. Med psykosomatisk menes kroppslige, fysisk følte symptomer, hvor psykologiske faktorer er årsaken. Globulus er typisk slik. Ofte har de en typisk snøbaleffekt: Jo mer en kjenner på et eller annet, jo mer lurer en på hva en faktisk kjenner, og da kjenner man enda mer etter (ubevisst) og en skrur inn på stadig mindre og mindre maskebredde i garnet en "fisker" kroppslige symptomer med, slik at en kjenner mer og mer. Eller sagt på annen måte: Psyken skrur ubevisst  opp stadig større og større antenner, for å overvåke et eller annet kroppslig en ikke helt forstår, med det resutat at en bare kjenner mer og tydeligere det en i utgangspunktet kjente og lurte på. Klassisk snøballeffekt. Nettopp pga denne snøballeffekten i slike symptomer vil effektiv behandling ofte være at pasienten får rede på hva det er (f.eks. globulus) for da slutter en jo å lure mer på hva årsaken er, og da "demonteres de altfor store antennene", og en slutter etterhvert å kjenne på det.


Jeg synes at du allerede nå kan lufte dette med fastlegen din, for det er slett ikke usannsynlig at det er dette som er forklaringen. Jeg kan naturligvis ikke si noe som helst sikkert, men får helt klart en fornemmelse av det, ut fra det du skriver her. Men diagnosen kan ikke stilles før du har fått ØNH-legen til å fastslå at der ikke er noen sykdom i halsen. Ta med fordel med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, så kan legen lese dette først, og så kan dere samtale videre om dette deretter. Lykke til!