Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klumpfølelse og hevelse i halsen

Spørsmål

Hei! Jeg har siden februar hatt klumpfølelse og økt slimproduksjon i halsen, og jeg opplever periodevis heshet og blir lett sliten i stemmen. Har vært hos ØNH, som ikke brukte skop, men som etter å ha kikket på halsen mente det var en irritasjon der som kunne skyldes refluks. Jeg startet på Somac, uten at det gjorde noen forskjell. Negativ allergitest. Ved UL-undersøkelse ble det konstatert fortykning av halsslimhinnene nær strupen. Skjoldbruskkjertel normal. Også der ble refluks antydet som årsak, men Somac ga stadig ingen bedring. Så var jeg på gastroskopi, og legen hadde problemer med å få ned slangen pga hevelse i halsen, noe som ikke har vært vanskelig ved tidligere undersøkelse. Dette var det eneste unormale han så; ellers så det fint ut, og han så ikke tegn til refluks. Han mente hevelsen i halsen var noe bare ØNH ville kunne finne forklaring på. Dermed er jeg like langt, og halsen er like vond. Selv om jeg er grundig undersøkt, og mye er utelukket, har jeg ingen forklaring på klumpfølelsen i halsen, men jeg vet at hevelsen er reell, noe både UL og gastroskopi bekreftet. Dermed blir jeg engstelig: Kan det være kreftsykdom? Eller kan kulen i halsen vokse og stenge for lufttilførsel? Er det fortsatt mulig at dette er refluksrelatert? Hva bør jeg gjøre nå - tilbake til ØNH med kikkertundersøkelse? Jeg er sliten nå, både av vond hals og av vonde tanker.

Mann 49
Svar

Hei.


Jeg forstår godt at du føler at du er "like langt" her, og derfor tenker jeg at du bør henvises påny til ØNH-lege for en fornyet vurdering. Noen annen konstruktiv løsning for å komme videre med dette, ser jeg ikke her og nå. Du spør om det kan være kreft, og du sier at du har vonde tanker. Om det tenker jeg følgende: Hadde det vært den ringeste mistanke om kreft ut fra hvordan dette så ut, hadde man selvfølgelig tatt prøver av dette. Det at det ikke ble gjort, taler sterkt for at det ikke foreligger noen kreftmistanke her, og derfor ville jeg ha lagt fra meg denne bekymringen. Det kan forøvrig ikke stenge for lufttilførselen, jfr ditt spørsmål.

Det er også klart mulig at dette med reflux er årsaken til hevelsen og plagene. Det at Somac ikke har hjulpet deg, er ikke noe "bevis" på at denne forklaringen ikke kan være korrekt. Det kan være at akkurat denne medisinen ikke har særlig effekt på deg, og at du må forsøke annen syredempende medisin. Det er ofte at en må forsøke mer enn en medisin mot reflux, for å finne ut hva som har effekt. Dette kan du få ordnet via fastlegen, uten påvente av ny ØNH-time, og det ville jeg nok ha gjort her.

Håper at svaret og rådene kan være til nytte. Lykke til.