Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klumpfølelse i halsen

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 38 år. Jeg har nå har hatt en plagsom følelse av å ha en klump i halsen nå i 4-5 dager, de første dagene var den kun merkbar på kveldene, men er nå mer merkbar gjennom hele dagen. Følelsen gjør at jeg hele tiden ønsker å svelge eller harke for å løse det opp, men ingenting løsner. Det er ingen slimdannelse og ingen svie/smerte bare en veldige plagsomme følelsen av at noe sitter i halsen. Jeg har ingen andre plager iforhold til dette, jeg kjenner ingen klump/hevelse på utsiden. Jeg verken røyker eller snuser og tror jeg drikker i gjennomsnitt 1-2 enheter alkohol i uken og har allergi mot gresspollen. Jeg hadde derimot noe smerte på høyre flanke i området oppunder ribbeina for en måneds tid siden som jeg vurderte få undersøkt da smerten var veldig diffus og vanskelig for meg å kjenne om det kom av muskler/sener eller noen organer i området, men dette gikk over og er kanskje lite relevant for dette. Denne klumpen i halsen føles litt som om den sitter "bak" adamseple, men det er litt vanskelig å definere eksakt. Denne plagen har kommet under, eller mer nøyaktig, rett etter at jeg har hatt et sår på leppen som jeg selv har tenkt var et forkjølelse sår. Jeg har hatt denne følelsen tidligere iløpet av denne vinteren, men det har alltid forsvunnet iløpet av 1-2 dager og bare vært på kvelden. Jeg mener dessuten å huske at det, iallefall ved en anledning, også da etterfulgte et sår på leppen på eksakt samme plass. Høres dette ut som noe kjent? Eller bør jeg uansett ta en tur til fastlegen for videre undersøkelse om det ikke gir seg?

Mann 38
Svar

Hei.


Du har hatt samme følelsen tidligere, og det forsvant av seg selv. Det er interessant, for det forteller oss at dette ganske så sannsynlig ikke har med alvorlig sykdom å gjøre, siden symptomer på alvorlig sykdom ikke kommer og går, men er konstante og stadig verre. Det forteller oss også at det er grunn til å tenke og forvente at det vil kunne gå over av seg selv også denne gangen.


Jeg ser ikke hva slags eventuelle sammenhenger det skulle kunne ha med såret på leppen din, forøvrig.


Klumpfølelse i halsen er vanlig, og det som er interessant og viktig, er at en kan en slik opplevelse uten av det finnes noen fysisk årsak til det. Det er så vanlig at det har en egen diagnostisk betegnelse: Globulus. Økt fokus og oppmerksomhet på slik globulus, vil oftest vedlikeholde og gjerne forverre det. 

Jeg kan naturligvis ikke slå fast at dette er årsaken i ditt tilfelle, men det er jo en mulighet.


Du spør om du bør gå til fastlegen for å få dette undersøkt. Det kan du vurdere å gjøre etterhvert, men i første omgang mener jeg at du absolutt bør se dette an i noe tid, for å se om det går over av seg selv igjen også denne gangen. Det at du kun har kjent det i 4-5 dager, taler også sterkt for å se det hele an. Det er svært mye vi kan kjenne fra kroppen som ikke har med sykdom å gjøre, og som går over av seg selv.


Ha det bra.