Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klumpfølelse i halsen uten tegn til fysisk sykdom er velkjent, og kalles globulus.

Spørsmål

Hei! Jeg har vært plaget av klumpfølelse i halsen og opplevd hovenhet i svelget og ensidig nummenhet i tungeroten og smerter i kjeven siden februar. Jeg har ikke feber, forkjølelsessymptomer eller nedsatt allmenntilstand. Fastlegen har ikke gjort undersøkelser, men henviste direkte til ØNH-spesislist. Denne gjorde ingen funn annet enn noe utslag på støvmiddallergi, men sa jeg kunne prøve syrenøytraliserende, noe jeg har gjort uten at det hjelper. Plagene har variert noe i styrke fra uke til uke, men de blir ikke bedre på sikt. Hva kan dette være? Bør jeg be fastlege om mer systemiske undersøkelser, og i tilfelle hvilke? Kan det være muskelspenninger? Dette er, ettersom ukene og månedene går, til plage og bekymring.

Kvinne 49
Svar

Hei.


Hverken fastlege eller ØNH-lege spesialist har funnet tegn til sykdom hos deg, og det er bra. Det betyr faktisk som hovedregel at du heller ikke har noen sykdom som kan forklare det du kjenner. I tillegg vet vi at det å ha slik klumpfølelse i halsen uten fysisk årsak, er svært vanlig. Det er så vanlig at det er en velkjent diagnose med eget navn: Globulus. 

Jeg tenker at det du her forteller, gir betydelig mistanke om at det er dette som er "diagnosen" i ditt tilfelle.

Globulus-diagnosen betyr ikke at man "innbiller" seg noe som helst, for du kjenner naturligvis det du kjenner, men det kan f.eks. ha å gjøre med ubevisste spenninger i halsmuskulatur og en ond sirkel av økt oppmerksomhet på halsen, noe som lett ender i en ond sirkel. Det å ikke få forklaringer på det man kjenner, forsterker naturligvis slike plager betydelig, for da blir man mer oppmerksom på det, og en bekymrer seg naturligvis en del også, noe som igjen kan øker spenninger og fokuset på det hele. Altså en snøballeffekt.

Jeg ser ikke for meg at dette er noe du behøver å utrede videre, da det ikke er funnet mistanke til sykdom hos deg. Jeg synes tvertimot at du skal ha en grundig samtale med fastlegen om dette med globulus, slik at dere i beste fall kan "lande" på denne forklaringen. Gjør dere det, vil du kunne slutte å lure på hva det skyldes, og erfaringsmessig forsvinner slike plager da effektivt etterhvert som man gir det mindre fokus. Ta med fordel med en utskrift av spørsmål og svar her til fastlegen din til orientering, slik at dere kan samtale videre om dette, fra der vi her runder av. Lykke til!