Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klumpfølelse i halsen uten at det er noe der

Spørsmål

Hei, eg har nå de siste 5-6 ukene hatt en følelse av klump i halsen når eg svelger. Har vært hos en ønh-spesialist, og han kunne ikke finne noe i hals/strupe (såg med kamera i hals), og han mente eg kunne ha muskel-spenninger/stram muskulatur og anbefalte meg logoped. Også tatt noen blodprøver for noen uker tilbake med s-tsh på 0,84. Kjenner ikke noe når eg spiser, og er heller ubehagelig en vondt. Det er lokalisert i område med adams-eplet. Det har vært noen uker i det siste med mer stress en tidligere. Kan dette ha noe med denne fornemmelsen å gjøre? Hvor lenge kan noe slikt vær? Er det noen andre sykdommer som er alvorlige som kan arte seg slik som dette? Takk

Mann 34
Svar

Hei.

Så lenge du nå har vært undersøkt av ØNH-lege og det ikke ble funnet tegn til sykdom, så kan vi ta for gitt at det er tilfelle. Det er meget sannsynlig at legens vurdering av at dette kan dreie seg om muskelspenninger, er riktig. Slike muskelspenninger kan ofte oppstå som følge av stress, slik som du forteller at du har hatt over en del uker nå.

Det er ganske så vanlig å ha følelsen av en klump i halsen, uten at det er noe der. Det kalles på medisinsk for "globulus", og det kan ha med psykologiske faktorer som stress og bekymringer å gjøre.

Det å "kjenne noe" uten å vite hva det er, og kanskje bekymre seg for det, er noe som igjen kan opprettholde og forverre slike spenninger som ligger bak slike symptomer, altså en ond sirkel.

Derfor er beste behandlingen av slik globulus nettopp det å få en forklaring på symptomene, for da slutter man å bekymre seg, og en begynner å kjenne mindre etter. Da pleier slike ting erfaringsmessig tilnærmet alltid å avta. Derfor tenker jeg at det vil være gunstig for deg å få fastlegen din til å bekrefte for deg at det er dette som er forklaringen på plagene dine, samt en god og forklarende samtale om slike plager, så bestill en time hos fastlegen for dette.

Hvor lenge slikt varer, er høyst individuelt, og kan ikke forutsies. Det avhenger i stor grad av psykologiske faktorer, som om man er bekymret for hva det kan være eller ikke, og en grundig samtale med fastlege vil som beskrevet ovenfor kunne forkorte varigheten betydelig. Det du selv kan gjøre, er å øve på å ikke kjenne etter og å ikke fokusere på det. Det bidrar til at det etterhvert avtar og forsvinner.

Du spør om det kan være andre sykdommer som kan forklare slike plager. Så lenge ØNH-lege ikke fant noe galt ved undersøkelse, så kan jeg ikke se for meg hva det eventuelt skulle være.

Håper informasjonen og rådene er til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-