Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe/svie i halsen

Spørsmål

Hei, jeg er 42 år og plages med en slags kløe, svie i halsen. Jeg har røyket i 15 år, sluttet for 12 år siden. Brukte deretter snus i 7 år. Ligger kanskje litt over normalen med alkohol. 3-4 ganger i uka, da helst vin. Fredager blir det gjerne litt whisky også. Ellers lever jeg forholdsvis sunt, selv om jeg lett lar meg stresse over mange gjøremål i hverdagen. Da jeg sluttet med snus for 3 år siden, tygget jeg mye tyggis (først nikotin i 2 mnd. deretter sukkerfri). da fikk jeg lignende type smerte i halsen. Jeg gikk til spesialist som ikke kunne finne noe, og han trodde det bare dreide seg om "gangsperre" etter å ha tygget mye tyggis. Det er en lignende smerte jeg nå har, men jeg tygger ikke tyggis nå. Jeg fjernet mandlene da jeg var 22 etter å ha vært plaget med 5-6 halsbetennelser i året. Etter det har jeg hadd en 4-5 streptokokkangrep i halsen. Jeg har også pollenallergi, men aldri plaget med halsen pga. det. For 4 mnd. siden var jeg i Kambodsja, hvor jeg fikk en halsinfeksjon som gikk over av seg selv etter 4-5 dager. Smertene er litt vanskelige å beskrive. Av og til føles det trangt i halsen, med en slags smerte på sidene av halsen, sidene av pusterøret, som stråler litt. Litt sviende, kløende følelse til tider. Av og til som om det klemmer. Det er ikke vondt å svelge, og det er ikke som når man får halsbetennelse eller noe slikt. Jeg er heller ikke hes og ingen hoste. Av og til, etter måltider eller når jeg går ut og det er litt kjølig, blir det mye slim som er plagsomt. Når jeg skal sove kan smertene komme når jeg snur på meg i sengen. De er ikke der hele tiden, men kommer tilbake gjennom hele dagen. Jeg har hatt det en stund, men siste 4 ukene har det blitt mer. Jeg har lest at man kan få åreknuter i halsen av å drikke for mye. Kan dette være noe slikt? Som sagt drikker jeg nok over gjennomsnittet, men har ikke et avhengighetsproblem. Man tenker jo av og til det verste når ting ikke går over. På kreft og slikt, siden jeg har røyket og brukt snus.

Mann 42
Svar

Hei

Takk for utfyllende sykehistorie.

Det kan være ulike årsaker til de plagene du beskriver. 

I og med at du har fjernet halsmandlene dine for mange år siden, og likevel har hatt noen streptokokkangrep i halsen, så kan det være restvev etter fjerning av mandlene som forårsaker dine problemer. Det finnes også noe man kaller tungemandler som sitter på den bakerste delen av tungen i halssvelget. Enkelte som får fjernet halsmandlene får de samme problemene i tungemandlene. Tungemandlene kan hovne opp og hos enkelte gi en viss tranghetsfølelse. Du sier at symptomene kan komme og gå, så det er mindre trolig at dette er årsaken.

Du sier du drikker mer enn gjennomsnittet og er redd for åreknuter i halsen. Åreknuter kan forekomme i halsen, men det er ikke vanligste lokalisasjon. Det er vanligere å få åreknuter enten på bena eller i den nedre delen av spiserøret, så det er lite trolig at det er åreknuter som forårsaker dine plager. 

Sure oppstøt fra magesekk/spiserør (reflux) kan forårsake en betennelsesreaksjon i spiserør, halssvelg og svelg. "Reflux" er vanlig bl.a. ved økt inntak av alkohol og overvekt. Det er også i mange tilfeller posisjonsavhengig, med økte plager i liggende stilling. Det kan gi plager som halsbrann, svie i svelg, økt slimproduksjon og om det er riktig ille så kan det forårsake hevelse i halssvelget. Dersom du er plaget med halsbrann el.l. plager, så kan "reflux" være en sannsynlig årsak.

Pollen allergi kan også være en årsak, men allergi mot pollen er sesongavhengig, så dersom plagene dine ikke stemmer med pollensesongen, så er det mindre trolig. Det som kan bemerkes er at dersom man har pollenallergi, så kan man utvikle kryssallergier mot visse mattyper som dermed kan gi hovedsaklig lokale symptomer i svelg/halssvelg, selv utenfor pollensesongen.

Basert på din sykehistorie, så er ikke kreft i svelg/halssvelg veldig sannsynlig. Tenker heller at "reflux" er den mest sannsynlige årsaken. Anbefaler derfor at du i en periode forsøker å unngå å spise/drikke siste 1-2 timene før leggetid, ligge med hevet overkropp og prøve reseptfrie remedier som fås på apoteket. Dersom dette hjelper, så vil jeg anbefale at du forteller det til din fastlege som enten kan foreskrive reseptbelagt medikament evt. henvise deg for en spiserørsundersøkelse hos en spesialist.

Dersom det ikke hjelper i det hele tatt, så vil jeg anbafale henvisning til en ØNH lege som får undersøkt svelg/halssvelg. 

Lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-