Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløende utslett

Spørsmål

Hei. For nesten 3 uker siden fikk jeg gradvis utslett på halsen, og i området rundt øynene (tinningen, øyelokkene, kinnbeina). Det begynte som små røde prikker på halsen, og utviklet seg etterhvert til større og røde flekker, før det spredte seg til ansiktet. Det er ingen tegn til bedring, det har heller blitt verre. Det klør på dagtid, og når jeg vasker bort sminke og tar på min vanlige fuktighetskrem om kvelden, så svir det relativt kraftig i hele ansiktet. Jeg er hoven på øyelokkene og under øynene. Den siste uken har jeg i tillegg fått irritasjon i nesen. Jeg nyser mye, spesielt om morgenen, og har lett rennende nese. Jeg er ikke forkjølet. Vet ikke om det har en sammenheng eller ikke. Jeg vil opplyse om at jeg for 3 uker siden testet "XL-S Medical Fettbinder Direct" og utslettet kom noen dager etter at jeg begynte med dette. Men jeg har vanskelig for å tro at det har en sammenheng, når jeg ser på innholdsoversikten til produktet. Jeg sluttet likevel med det etter et par dager, men det er fortsatt ingen bedring nesten 3 uker senere, snarere tvert imot. Jeg har aldri hatt pollenallergi eller noen som helst tendenser til dette. Nysingen og rennende nese kan sikkert minne om det, men jeg har dette utslettet i tillegg. Hva kan det være? Bilder er vedlagt. Jeg har samtidig lyst til å spørre om noe som ikke henger helt sammen med dette, men det er en utfordring jeg har hatt i 4-5 år: Om morgenen klør jeg voldsomt i halsen, ganen og øregangene, spesielt kraftig på høgre side, sjelden eller aldri på venstre side. Jeg merker ingenting til det på dagtid eller på kveldstid, men jeg har det hver morgen når jeg står opp, og så gir det seg etter en time eller to. Kløen er såpass kraftig at det er fryktelig plagsomt. Har du noen teori om hva dette kan komme av?

Kvinne 33
Svar

Hei

Jeg vet forholdsvis lite om XL-S Medical Fettbinder Direct, men jeg kan ikke finne dokumentasjon på at det forårsaker utslett eller noen av de andre plagene du beskriver.

Tenker i ditt tilfelle at det kan dreie seg om en form for allergisk reaksjon. Kan det tenkes at du har allergi mot "husstøvmidd"?

Anbefaler deg å gå til din fastlege for å få tatt blodprøver mtp allergi. Skulle det vise seg å være allergi mot husstøvmidd, så finnes det praktiske tiltak som kan være til god hjelp, samt effektiv medisinsk behandling.

Anbefaler deg å oppsøke nettsidene til "Norges Astma og Allergiforbund" hvor det står mye god informasjon om middallergi og hva du selv kan gjøre for å bedre situasjonen.

Lykke til og god bedring!