Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe i øret

Spørsmål

Jeg har til tider sterk kløe i øret. Det kommer og går og noen ganger er det helt borte. Det danner seg også et belegg (en slags voks?) langt ute i øregangen, noe som er ganske skjemmende.
Jeg bruker å skylle ørene for voks ca. 1 gang pr. år.
En lege sa en gang at jeg muligens hadde soriasis?/eksem i øret. Jeg har brukt noen dråper en gang og jeg minnes å huske at det hjalp. Men det kommer alltid igjen (ved mye stress kanskje?)
Jeg prøver å ikke klø i øret, men det er helt uutholdelig noen ganger.

Mann, 44 år

Svar

Hei!
Det høres ut som om du har det vi kaller en form for ytre øregangsbetennelse, det vi kaller ekstern otitt. Dersom du har en hudlidelse av typen psoriasis fra før, kan øregangen være et problemområde, og det gjelder kanskje mer de som har mye psoriasis i hårbunnen.

Det er likevel vanligere at en slik ekstern otitt kommer på grunn av en trang øregang, der ørevoks lett blir hengende igjen og hvor det lett blir fukt. Da får virus, sopp og bakterier overtaket og kan gi betennelser.

Spesielt ved sopp vil det være intens kløe i øregangen. Du bør derfor få tatt en prøve fra øregangen som kan sendes til dyrkning, slik får man vite om det er sopp eller bakterier som gir plagene. Begge kan behandles effektivt med ulike øredråper.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-