Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjeveleddsproblemer, tinnitus

Spørsmål

Jeg har vært til MR av hode og kjeve den 12.mai. Jeg lå inne i MR maskina i en time, de siste 5 minuttene med en slags pinne i munnen for å holde munnen åpen for å få gode bilder av kjeveleddet. Dette er vel standard prosedyre, men jeg har en svakhet i kjeveleddet på venstre side så for meg var dette anstrengende. Utgangspunktet for at jeg ble henvist til MR var tinnitusplage. Resultatet av MR var ingen patologiske funn rent bortsett fra noen blodårer inne i venstre øre som jeg forstod lå litt slynget rundt hverandre. Fastlegen har vært i kontakt med nevrolog som mener at dette er ufarlig og ikke har noe å bety for mine symptomer. Så langt er alt greit, men jeg har i ettertid fått mer problem med kjeven og en voldsom øresus. Jeg har ikke direkte smerter, men ubehag. Den 15.mai, altså 3 dager etterpå var jeg litt dum og gapte litt høyt noen ganger for å teste, og da smalt det i kjeveleddet som om der ikke var skikkelig brusk. Og for 4 dager siden om natten da jeg tok meg litt mat begynte det å klikke og smelle igjen, selv om jeg ikke spiste noe hardt. Dagen etter våknet jeg med denne voldsomme øresusen. Går det an å pådra seg skade i kjeveleddet på MR, og hva er sammenhengen til øret?

Kvinne 52
Svar

Hei.


Det går ikke an å få noen skade av selve MR-undersøkelsen, men det kan vel ikke helt utelukkes at det må å holde den pinnen i munnen påvirket kjeveleddet ditt på en uheldig måte, siden det er et problemområde for deg i utgangspunktet. Og kanskje mer sannsynlig, så kan den kraftige gapingen din du forteller om, også ha påvirket kjeveleddet uheldig, -kanskje. 

Hvorvidt det du så kjente fra kjeveleddet etter dette, har noen sammenheng med den økte tinnitusen er mulig, men på ingen måte sikkert. Det kan jo godt være du hadde fått mer tinnitus uansett akkurat den dagen, selv uten kjeveproblemene. Dette fordi tinnitus kan svinge i intensitet og tilfeldigvis ha blitt verre akkurat den dagen. Det er lett å trekke tilsynelatende årsakssammenhenger, uten at de nødvendigvis er der, spesielt om ting skjer like etterhverandre.

Øre og kjeveledd ligger svært nær hverandre anatomisk sett, og det er lett å se for seg at det kan ha oppstått en eller annen hevelse i bløtvevet omkring kjeven etter den smertefulle kjeveopplevelsen, og at det igjen kan påvirke strukturer i øret.

Sikre svar kan nok ikke gies her, og det viktigste blir kanskje ikke å forstå hvorfor ting har skjedd, men hvordan du kan bli kvitt det igjen.

Da tenker jeg at du i første omgang bør se dette an en del tid, for å se om det blir begynnende bedring, for kroppen har svært store selvtilhelende egenskaper, også i og omkring kjeveledd, om det er slik at du fikk en skade der da dette skjedde.

Skulle bedring etterhvert ikke inntreffe, bør du oppsøke fastlegen, som evt vil henvise deg til videre undersøkelser av kjeveledd og/eller av ØNH-lege.

Jeg ønsker deg god bedring.