Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjeveleddsproblemer, dottfølelse i ører og hodepine

Spørsmål

Jeg har i mange måneder slitt med dotter i ørene som jeg ikke får utlignet og hodesmerter som kommer ca. 1 gang i måneden og varer 2-3 dager. Paracet hjelper lite. Voltaren hjelper noe, men ønsker ikke å bruke det jevnlig. Ønsker å finne noe som løser problemet og ikke symptomene. Jeg trodde det hadde med bihulene å gjøre da jeg opplevde at bihulene verket både over øyene, ved tinningene, i kinnbena, i kjeven/tennene med mer, men CT viser helt fine bihuler. Jeg ble operert for skjev nesevegg for 1,5 år siden og trodde mer åpen nese kunne hjelpe på, men den gang ei. Jeg har hatt lite luftveisinfeksjoner og sjeldens "grønn" snørr, ørebetennelser eller lignende. Kun mindre forkjølelser 1-2 ganger i året. Jeg har prøvd akupunktur hos en kiropraktor som behandler meg for stiv nakke jevnlig. Nå har jeg vært hos en ØNH lege som mener noen av problemene skyldes gnissinger i kjeven over tid og spenninger i muskulatur i ansiktet. Han trykket på siden av fjeset mitt ved kjevene med jeg gapet og lukket munnen og det gjorde veldig vondt på en måte jeg ikke har kjent før. Han foreslo at det kan ha oppstått om natten (selv om jeg aldri har opplevde at jeg gnisser tennene i søvne). Han mente jeg hadde artrose (slitasje) og artritt (betennelse) i kjeven. Han henviste til kjevekirurg og nevrolog for å få mer spesialistvurdering på dette. Han trodde en biteskinne om natten kunne være til hjelp for å få muskulaturen til å slappe mer av. Han snakket også om en sprøyte direkte i kjevene. Det jeg ikke fikk klarhet i var sammenheng mellom dotter i ørene, smertene og evt. slitasje i kjeven? Er det flere problemer jeg har eller kan alt skyldes problemer med kjevene? Er det øretrompeten/ trommehinnen min som ikke fungere som den skal i tillegg til kjeven? Jeg nevnte det for legen og han virket ikke uenig i at det kunne være et problem uten at det ble helt klart for meg. Det virker det som det er lite man kan gjøre med dette medisinsk? Har du noen vurderinger om diagnose og behandling?

Svar

Hei
Plagene som du beskriver kan faktisk ene og alene forårsakes av problemer med kjeveleddene, men om det gjelder i ditt tilfelle er vanskelig for meg å svare på. Svært mange som får påvist kjeveleddsproblemer oppsøker i utgangspunktet lege pga smerter, subjektive øreplager (smerter/dottfølelse/øresus) eller hodepine. Sammenhengen mellom dotter i ørene, smertene og evt. slitasje i kjeveledd, antar man å ha med hvordan nerver (nærmere bestemt "trigeminus nerven"), skjelettet (kjeveledd/underkjeve) og tyggemuskulaturen ligger i forhold til hverandre og dermed kan påvirke hverandre som igjen kan føre til ulike symptomer ulike steder.
Det kan selvsagt også være flere problemer som forårsaker dine problemer, så jeg føler at ØNH legen var fornuftig når han henviste deg både til kjevekirurg og nevrolog. Uansett hva årsaken er, om det er en ting eller flere ting sammen, så finnes det i de aller fleste tilfeller en form for behandling.
I påvente av time hos kjevekirurg og nevrolog, så kan jeg anbefale et tannlegebesøk mtp tannstatus og evt. fysioterapeut for vurdering av nakke/rygg.
Ønsker deg god bedring og lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-