Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjeve-/ansiktssmerter

Spørsmål

Hei, jeg har i lengre tid (et års tid) vært plaget av diffuse og periodiske (kjenner det bare av og til) smerter i øvre del av venstre kjeve. Initielt trodde jeg det var tannverk, men tannlegen fant ingen tegn til hull el betennelse. Den ene jekselen er rotfylt, men alt så helt fint ut på røntgenbildene. Hun slipte tennene litt, siden den ene var litt for høy, i håp om at det var det som var årsaken til smertene. Men det hjalp ikke nevneverdig. Det kjennes som en mer el mindre diffus verk helt ute på siden av kinnet/kjeven mot øret, og iblant også en varmefølelse i huden, som om jeg er betent i området. Jeg kjenner iblant også noen små stikkende smerter i øret på samme side, tilsvarende smerter som ørebetennelser som jeg husker fra barndommen, men ikke verken veldig kraftige el langvarige. Jeg har de siste årene vært plaget av gjentatt bronkitt i vinterhalvåret, og hadde også for snart et år siden en viral(?) lungebetennelse med ganske mye væske i lungene og i ørene (pga en svært kraftig luftveisinfeksjon etter en fjelltur i Nepal i stor høyde (opp til 5000moh)). Er kvinne, 40 år, har noen kilo for mye men er i god form, trener jevnlig, røyker ikke, har ingen sykdomshistorie eller andre i familien med øre/nese/hals-plager. Har til tider vært veldig stresset dette året, og har bla. gått til fysioterapi for stiv nakke/skuldre. Dette er ikke smerter som er kritiske på noe vis, og jeg har da også gått med dem i et års tid, men når jeg først kjenner dem så er det irriterende og plagsomt. Iblant kjenner jeg ikke noe i det hele tatt, virker som det går litt av og på. Bevegelse av kjeven påvirker ikke (spise, snakke, drikke etc). Noen ide om hva jeg bør gjøre og hva jeg evt bør be fastlegen om å sjekke (han er ikke verdens mest handlekraftige fastlege...)?

Kvinne 40

Kvinne 40
Svar

Hei

Det kan være flere årsaker til de smertene du beskriver. Det kan være forårsaket av dysfunksjonell øretrompet, kjeveleddsdysfunksjon, nervesmerter ("glossopharyngeal nevralgi"), smerter etter rotfylling m.fl. Ofte finner man ikke forklaringen på smertene, såkalt "idiopatiske smerter". 

Noen ganger er smertene/symptomene veldig karakteristiske og gir en god pekepinn på hva årsaken kan være. I mange tilfeller er symptomene overlappende og en må gjøre ytterligere undersøkelser før en kommer i mål.

Ut fra de plagene du beskriver, så er det vanskelig for meg å si en sikker årsak. Jeg får ikke inntrykk av at det er noe alvorlig, men i og med at du opplever dem som veldig plagsomme i perioder, så vil jeg anbefale at du ber fastlegen om en henvisning til en ØNH lege for en vurdering. God bedring og lykke til!