Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjenner en kul på halsen som jeg ikke tror legen kjente

Spørsmål

Hei, For 1,5 år siden begynte jeg å få smerter på den ene siden av halsen. Det starter i kjeven, går nedover halsen og ned til skulder. Armen kan føles doven og det kan prikke ut i fingrene. På morgen er jeg ofte helt stiv. Men, det er smertene og ubehaget på den ene siden av halsen som jeg er mest bekymret for. Det strammer, trykker og føler ofte at jeg har en klump i halsen og har opplevd kramper. Går ofte og trykker, kjenner og klemmer, men vet jo at det ikke blir noe bedre ved det. I perioder har jeg ikke vondt og har hatt noe god erfaring med å ta massasje. Da ble det borte en periode. Hvis jeg ikke klemmer og kjenner så mye på halsen, så opplever jeg også at plagene blir mindre.Derfor har jeg " holdt" ut med det så lenge. Men, når jeg tar fingeren ganske langt inn på siden av halsen, så har jeg i lang tid kjent noe som kjennes ut som en hard utvekst der inne, som blir øm hvis jeg klemmer mye der. Kjennes nesten ut som den sitter i et bein- eller om det er et bein jeg kjenner, det vet jeg ikke. Kjennes ikke ut som en rund kul, men som en opphøyning på en måte. Jeg kan kjenne noe lignende på andre siden, men den jeg kjenner på den siden jeg har vondt er større på en måte. Har kjent den lenge og den har ikke forandret seg. Har helseangst og blir ofte bekymret., men gikk til legen med kjeve, hals og skukdersmerter nå. Han kjente og klemte, men han kjente liksom ikke så langt "inn i halsen" Tok maaange blodprøver, de kom tilbake som fine, med unntak av underskudd på B-12. Har startet på tilskudd nå. Han mente at det var muskulært og jeg skal nå til fysioterapi. Bør jeg sjekke ut det jeg kjenner - er redd det kan være kreft.

Kvinne 36
Svar

Hei.


Jeg har naturligvis ingen mulighet for å si hva dette er eller ikke er, uten å kjenne på det, men jeg har et råd til deg:

Du skal gå tilbake til legen din og fortelle legen at du er redd for kreft, og at du opplevde det slik at legen ikke kjente det du tolker som en kul av noe slag. Finn den der du kjenner den, og be legen kjenne på det og fortelle deg hva det er.  Hvis legen ikke kjenner noe, eller kanskje kjenner at dette er en normal del av halsen som du mistolker, så må legen fortelle deg dette, slik at du får rede på hva det er, og følgelig slipper å bekymre deg. Kjenner legen imidlertid en kul som ikke skal være der, så blir du naturligvis henvist til videre undersøkelser for dette.

Det at du ser ut til å kjenne mindre til dette i perioder hvor du trykker sjeldnere på det, kan bety at du har kjent så mye på dette -hva det enn er- at vevet blir hovent og ømt. Altså at det er en ond sirkel som du selv opprettholder ved å klemme og kjenne for mye på dette. Det er fullt mulig, og ikke sjeldent. 

Du må uansett slutte å trykke og kjenne på dette, for du hverken kan eller skal være din egen lege når du har helseangst. Har man helseangst, er man ute av stand til å gjøre objektive og rasjonelle vurderinger av egne helsespørsmål, siden man tolker alt med hypokonderøyne, hvilket betyr at man "ser spøkelser på høylys dag". Og i tillegg vil du heller ikke få svar på hva dette er, ved å gå å kjenne mere på det, noe du allerede har fått bekreftet. Følgelig kan og må du slutte med dette. Det er ihvertfall verdiløst, og kanskje skadelig også ved at det kan være det som er med å opprettholder plagene.


En annen grunn til å gå til lege, er å få lagt fra seg en helsebekymring. Det oppnådde du ikke ved sist legebesøk, og derfor bør du unne deg å gå en gang til. Men da er det veldig viktig at du forteller legen at du har helseangst og er redd for kreft, og at du ikke ble beroliget av forrige runde hos legen.


Du må også forklare legen din om prikkingen og dovningen i hånd og fingre, for det kan teoretisk sett henge sammen med dette.


Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-