Kan leger overse noe?

Spørsmål

Hei. Jeg har i flere år vært plaget med bihulebetennelser og betennelse i overgangen nese/svelg. Har vært hos ØNH-lege og fått påvist noe skjevhet og hovne slimhinner etter CT, men ikke noe som var av alvorlig grad. Jeg føler derimot at ingen leger har forstått graden av ubehag og hvor dette angår. Det har vært mest fokus på bihulene, og jeg har fått Nasonex som har hjulpet veldig. Men jeg har fremdeles mye smerter og tranghet/hovenhet i området nese/svelg. Hadde mitt verste tilfelle for noen uker siden hvor jeg fikk kraftige smerter i området over den harde gane, det var forferdelig vondt å trykke tungen opp i ganen. Smerten strålte oppover og innover mot nese/svelg. Har aldri opplevd det før, og jeg var heller ikke tett i nesen. Pleier å ha smerter i kinn og over jeksler ved «normal» bihulebetennelse. Er det mulighet for at noe er oversett i utredningen? Jeg mener legen undersøkte med speil om det var trangt opp mot nesen, men han mente det så fint ut.

Kvinne 25
Svar

Hei.


Så fint at de ikke har funnet noen alvorlig sykdom hos deg. Det er det første jeg tenker, når jeg leser det du forteller her. De har imidlertid funnet diverse, som kan forklare dine plager, f.eks. dette med skjev neseskillevegg og hovne slimhinner, og det må jo være greit for deg å vite, for det er alltid greit å vite at det er "noe" som kan forklare smertene, og det kan det her. Skjev neseskillevegg kan gi slike plager du har, f.eks. 

Enda bedre er det at det finnes medisin som faktisk har hjulpet deg veldig, Nasonex. Det er jo en kortisonholdig nesespray, som får slimhinner i nese og kanalene opp til bihulene, å svelle ned, slik at luftpassasjen blir bedre, og trykk fra bihuler m.v. kan avta.  Det at denne virket, forteller jo mye om årsakene til plagene dine, dvs at når en slimhinneavsvellende medisin hjelper, så skyldtes plagene hevelse i slimhinnene. Og spesielt nyttig å vite dette er det jo også, med tanke på at da vet du hva som hjelper, om du blir så plaget at du ønsker å benytte medisin flere ganger. For da har du jo noe som hjelper.


Ditt spørsmål her er om ØNH-legen kan ha oversett noe. Det er jo et spørsmål hvor svaret egentlig gir seg selv: Det er ingenting som er 100% her i verden, heller ikke når det gjelder helse. Menneskelige feil finnes også. Det finnes altså ingen mulighet for at jeg kan "fastslå" med komplett sikkerhet, at legen som ikke undersøkte deg, overså noe. For feil gjøres, og ting overses. Men når jeg sier det, så er det kun av teoretisk interesse, for det er den praktiske virkelighet som gjelder, og da tenker jeg følgende: Sannsynligheten for at legen har sett det han/hun skulle se, er svært stor. ØNH-leger kan slike undersøkelser, og utfører de daglig, med stor erfaring og nøyaktighet.  Og i tillegg så tenker jeg at dersom en ikke velger å "ta sjansen" på at legen en oppsøker, faktisk utfører undersøkelsen etter alle kunstens regler, og at eventuelle sykdommer faktisk derfor blir undersøkt, så er det jo vanskelig å vite hva en ellers skulle foreta seg. Jeg velger aktivt å tenke at de eksperter en går til, enten det er for nesen eller bilen, faktisk både kan jobben sin og gjør det de skal, for ellers blir det hele uholdbart vanskelig. 

Og i tillegg har jo legen faktisk funnet en del funn som i tillegg kan forklare plagene dine, slik at "kartet stemmer med terrenget". 

Dette er mine tanker om det du skriver her, og mitt råd er at du bruker den medisinen du har god erfaring med, Nasonex, når du måtte trenge det.

Ha det bra.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-