Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha fått nedsatt hørsel av å vært svært nær en brannalarm?

Spørsmål

I går da jeg var på jobb ble jeg utsatt for en kraftig brannalarm. Det varte bare noen sekunder, men var ganske nær meg, ca. 50 cm fra hodet mitt. Det skjedde da jeg skulle trykke på døråpneren på veggen, som er under brannalarmen. Jeg har tinnitus til vanlig, men i dag er det mye verre, særlig på høyre øre, som er det øret jeg hører dårligst på. Det jeg lurer på er om jeg kan ha fått en hørselsskade av dette. Jeg har ingen følelse av å høre dårligere, så det er på grunn av denne økte tinnitusen at jeg spør. Bør jeg i så fall få målt hørselen, eventuelt hos ØNH-lege?

Kvinne 52
Svar

Hei.


Det er generelt sett mulig å få hørselsskade av kraftig engangseksponering for høy lyd. Så muligheten for det er tilstede, men samtidig naturligvis slett ikke sikkert. Pr idag er det for tidlig å sjekke om du har fått noen varig reduksjon av hørselen, da du fremdeles har akuttvirkningen av støyen, dvs økt tinnitus. Men hvis du ikke har noen følelse av å høre dårligere, så får du ihvertfall ikke det i tiden som kommer. En slik støyskade vil oppstå her og nå, og ikke etter en del tid.

Du spør om du bør få sjekket hørselen. Det kan du gjøre hvis du merker nedsatt hørsel og det plager deg, for da kan du jo evt ha nytte av høreapparat, men om du ikke er plaget av nedsatt hørsel og ikke har behov eller ikke ønsker høreapparat, så har du jo heller ikke noe igjen for å teste hørselen. En måler ikke "bare for å måle", for å si det slik.

Den økte tinnitusen du har nå, kun ett døgn etter støyen, kan være forbigående, så du behøver ikke å ta for gitt at du har fått en varig forverring av din tinnitus. Det vil kun tiden vise.

Håper det var greit svar.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-