Kan jeg dra på utenlandstur uten CPAP-utstyret mitt? Har mange pustestopp.

Spørsmål

For 1 1/2 år siden fikk jeg konstatert Søvnapnè på sykehuset. Det er registrert ca. 60 pustestopp pr natt. Jeg bruker CPAP Air Sense 10 hver natt. Sover meget ujevnt og dårlig ved bruk av denne, men det er et problem for seg. Det jeg lurer på: Det finnes et produkt på markedet (nettkjøp; snorke.net) som heter "Snore stop micro". Firmaet reklamerer med at det er en mini CPAP maske som er meget effektiv. Mitt spørsmål er: Kan den anbefales til bruk over kort tid? Jeg tenker på ferietur til utlandet på inntil 3 uker. Det er veldig tungvint å dra på det store CPAP-utstyret på fly osv.

Kvinne 72

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg har ingen direkte kjennskap til dette produktet, så mine tanker om det du spør om her, blir mer av generell natur:


Jeg tenker for det første at dersom noe hadde vært virksomt, så hadde det selvfølgelig vært tatt i bruk i medisinsk praksis, i behandling av pasienter. Medisinsk fag er jo et ytterst pragmatisk fag, dvs "om noe virker, så bruker vi det". Det er en selvfølgelig, om en tenker gjennom det, for om det hadde fantes noe som dokumentert virket mot helseplager og leger ikke tok det i bruk i pasientbehandling, så ville jo det være rimelig uhørt. Videre så har jeg ingen annen informasjon om dette produktet, enn det en kan lese på nettet, -for det meste reklame. Og ser en bort fra dette produktet og tenker rent generelt, så tenker jeg at an har svært liten grunn til å stole på informasjon fra reklame, siden det er skrevet av personer og instanser med økonomiske interesser. Jeg pleier å si det slik: Dersom noen forteller meg at jeg har bruk for noe akkurat de tilfeldigvis kan selge meg, så bør enhver skepsis skrues på.

Videre så ser jeg at du har 60 pustestopp pr natt, mao. ingen bagatellmessig tilstand. Og det er derfor du har fått CPAP-utstyret ditt, fordi ØNH-legene har ment at det er nødvendig for deg. Jeg synes derfor ikke det vil være forsvarlig av meg å si at "det sikkert er greit" å bruke det produktet du viser til, istedet for det medisinske utstyret du har fått. Jeg sier ikke at det selvfølgelig kan være helt uproblematisk, jeg sier bare at jeg har ikke nok informasjon om hverken deg eller dette produktet, til å gi deg noe klarsignal på dette. Hvis du vil ha et noe mer konkret svar, kan du prøve å høre med de spesialistene du har fått dette fra, evt via fastlegen som kan kontakte aktuelle avdeling.

Jeg ser godt at det vil bli tungvint for deg å dra med deg dette svære utstyret. Kanskje det da går an å tenke at "worst case" er at uten CPAP-utstyret så kommer du i samme situasjon som du var før du startet med dette. Jeg vet ikke hvordan det var da og hvordan det ble vurdert av legene dine, men rent prinsipielt så blir det å la være å bruke dette, sannsynligvis som perioden før du fikk det.

Håper at min høyttenking her kan hjelpe deg med å ta gode avgjørelser, selv om jeg med hensikt ikke gir deg helt klare svar, noe jeg også har prøvd å forklare deg årsaken til.

Ha det bra og god tur!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn