Jeg vil ha en ny nese

Spørsmål

Hei!
Jeg vil ha en ny nese. Siden 24. juni d.å. har jeg vært tett i nesen uten å være forkjølet. Dette har medført at jeg har brukt nesedråper/-spray minst 2 ganger om dagen, med unntak i kortere "av perioder". Jeg synes at jeg blir lettere i nesa ved å bruke spray enn å bruke dråper. For 5 uker siden "løsnet" alt med snørr og bihulebetennelse. Jeg er fortsatt ikke bra og er tett i nesa. Om nettene har jeg begynt å snorke og puste tungt.
Til opplysning har jeg tatt de vanlige testene på allergi ,og de viste ingen utslag på allergiskereaksjoner. Jeg har også tatt røngten av nesa mi 2 ganger uten noe resultat av at noe er feil.
Februar 2001 fikk jeg en krsftig bihulebetennelse etter en influensa. Jeg var gravid og betennelsen var vanskelig å få tatt knekken på. Jeg var på sykehuset for å stikke opp nesa 11 ganger før jeg var kvitt plagene. Den siste gangen for oppstikking var dagen før jeg fødte. Siden mai 2001 har jeg hatt bihulebetennelse et par ganger.
Jeg begynner nå å bli lei neseplagene mine. Lurer på om jeg er allergisk eller hva jeg er? Har jeg ødelagt slimhinnene i nesa? Hva skal jeg gjøre for å bli kvitt plagene?
Håper noen kan svare meg.

Kvinne, 31 år

Svar

Hei!

Først av alt; nesespray brukt over så lang tid skader nesen din! Slimhinnene blir såre og avhengige av nesesprayen, og etter en tid kan du faktisk oppleve at du blir tettere etter å ha brukt spray, og da er neseslimhinnen mer eller mindre ødelagt.

Røntgenbilder av nesen har ingen verdi ved slike plager.

Jeg tror kanskje du har en såkalt vasomotorisk rhinitt, som er en svært vanlig neseplage. Årsaken til denne plagen er ukjent, men består av en følsomhet for stilling, luftfuktighet, røyk og dufter. Noen merker dette kun når de blir lett forkjølet, mens andre blir påvirket av hormonendringer i kroppen, følelsesmessige endringer eller støv, tobakk, alkohol eller medisiner.

Pasienten opplever varierende tetthetsfølelse i løpet av dagen, gjerne nysing og rennende nese i perioder.

Som du vet er det vanskelig å stille eksakte diagnoser over internett. Derfor anbefaler jeg deg å få en undersøkelse hos en ørenesehalslege. Er det en slik plage du har kan antihistaminer eller kortisonspray være mer hensiktsmessig for nesa di. Noen ganger kan man også foreta operasjon og redusere størrelsen på de såkalte nesemuslingene for å få bedre passasjeforhold.

En ørenesehalslege vil kanskje også kunne ta stilling til om det er allergiske plager, selv om disse oftere består av rennende nese.