Irritasjon i halsen

Spørsmål

Jeg fikk for ca 4 dager siden plutselig en ubehagelig følelse i halsen. Det kjennes som jeg har en pelsdott/hår i strupen, men dette er ikke noe som kan hostes opp. Jeg har ikke kjent noe lignende tidligere. Følelsen av hår i strupen er nærmest fraværende om morgenen og øker på utover dagen. Om kvelden er det veldig ubehagelig og irriterende. Jeg er festrøyker og har røykt to av dagene jeg har hatt denne hårballen i halsen. Følelsen har tilsynelatende ikke forandret seg nevneverdig ved at jeg har røykt. Jeg har tidligere tatt en allergi-test som viste at jeg hadde svak allergi mot gress og timotei.
Jeg gikk til en helsekostforhandler og kjøpte en munnspray i håp om at "hårballen" skulle forsvinne, men dette har ikke skjedd.
Hva kan dette være?

Sykdommer: Allergi?
Medisiner: Alleramin munnspray med perilla-ekstrakt

Kvinne, 28 år

Svar

Hei !

Der er mange mulige forklaringer på dine plager fra halsen, og jeg kan ikke si hva du evt har av disse tilstandene, uten å undersøke deg.

Mulige forklaringer:
Infeksjon, helst virus -> vil gå over av seg selv
Polypp / andre slimhinneforandringer -> en undersøkelse v/øre-nese-hals lege vil kunne finne ut av dette. I såfall vil dette vanligvis kunne fjernes med enkelthet.
Kreft -> lite sannssynlig ut fra din kortvarige sykehistorie, men kan teoretisk ikke utelukkes uten en undersøkelse hos lege
Uspesifikk slimhinneirritasjon, pga stemmebruk, røyking m.v. Vil kunne påvises hos lege med utstyr til å se ned i halsen.
Allergi
Fremmedlegeme, et fiskebein e.l.
"Globulus"-> en tilstand som kjennetegnes ved at man føler det som det er "noe" i halsen, uten at det er noe der. Meget vanlig tilstand.

Det er mange helsekostmidler som hjelper mot forskjellige plager, men jeg kan ikke tenke meg at en munnspray som du har kjøpt, vil kunne hjelpe mot plager som ligger nede i halsen.

Jeg synes du kan se det an noen dager, evt en uke eller så, og hvis det da ikke forsvinner, bør du få det undersøkt, for å finne ut om det er en av tilstandene jeg har beskrevet ovenfor. En viktig grunn til å få det undersøkt, er også å kunne utelukke diagnoser som jeg har nevnt ovenfor.

Selv om du ikke røyker fast, så er det meget smart å ikke røyke mens du har disse symptomene, da røyken uansett vil irritere enhver tilstand i halsen / luftveiene.

Lykke til !