Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyppige ørebetennelser

Spørsmål

Min datter på 20 mnd har hatt ørebetennelse hver mnd siden februar i år. Hun får høy feber, lett økning i crp og søvnproblemer - feber og nedsatt almenntilstand varer i 4-7 dager mens plagene hennes med øreverk og søvnproblemer varer noe lenger - opptil 2 uker. Har 2 ganger også hatt halsbetennelse imed behov for behandling med antibiotika. Har vert hos ØNH til vurdering, de sier at hun ikke har veske i mellomøret og ikke arrdannelser på trommehinnene og at hun mest sannsynlig vil vokse dette av seg, da «ørene tåler disse infeksjonene hennes fint». Men jeg lurer på når jeg kan forvente at hun ikke skal få dette hver mnd, og når jeg eventuelt bør be om ny vurdering dersom dette ikke bedrer seg? Og hva kan årsaken til disse hyppige infeksjonene være? Jeg synes det er ille at hun skal være plaget med dette såpass ofte, og at hun går rundt å prøver å putte det meste hun finner inn i øret - fingrer, skjeer, leker osv.

Kvinne
Svar

Hei

Det er normalt for et lite barn å ha ca 6-8 luftveisinfeksjoner per år. Enkelte faktorer som f.eks. arvelighet, anatomi, barnehage o.l. spiller selvsagt en viss rolle. Basert på sykehistorien til din datter, så virker det å dreie seg hovedsaklig om virusutløste luftveisinfeksjoner som forårsaker øresmerter. I følge ØNH lege så var det ikke væske i ørene og heller ikke arr på trommehinnen, så jeg er enig i at dette er noe hun kommer til å vokse av seg. Hyppigheten vil helt sikkert avta etter hvert som immunforsvaret til din datter modnes og anatomien endres. Jeg mener du kan forvente en bedring mellom 2-3 års alder. Dersom det ikke bedrer seg, så ville jeg bedt om en ny vurdering.

I mellomtiden så anbefaler jeg at du bygger opp hodeenden på sengen til ca 10 grader. Når du merker at datteren din blir forkjølet/nesetett så spray nesen hyppige med saltvann. Etter fylte 2 år kan du bruke nesespray (f.eks. Nazaren) i tillegg til saltvannsspray. Det finnes også noe som heter Otovent som kan være til god hjelp når det står på som værst. Både Nazaren og Otovent fås reseptfritt på apoteket.

Ønsker dere rask bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-