image: Hyppige og vonde after - hva hjelper?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyppige og vonde after - hva hjelper?

Spørsmål

Hei! Jeg er en 28 år gammel mann, som har vært plaget med svært vonde hvite munnsår (after, munnskold) så lenge jeg kan huske. Jeg har dem veldig ofte, og noen ganger flere på en gang. Sårene er selvsagt veldig plagsomme og smertefulle i seg selv, men de siste årene har sårene gitt meg hovne og vonde mandler på den siden som jeg har sår i munnen. De verste sårene/utbruddene kan også gi meg redusert allmenntilstand. Jeg ønsker egentlig bare å høre om dere tror det kan være noe mer enn "bare" after som det evt finnes behandling for?

Mann 28
Svar

Hei.

Jeg har sett på bildene du har vedlagt, og synes det ser ut som after. En vet ikke sikker årsak til after, og det finnes ingen spesielt effektiv behandling mot after, selv om både kortisonpreparater og desinfiserende munnskyllevann kan forsøkes. Men noen ganger kan man se at after kan henge sammen med bakenforliggende sykdom som for eksempel cøliaki, jernmangel, betennelsessykdommer i tarmen og Behcets syndrom. Sistnevnte gir gjerne sår på genitalia og øyebetennelser i tillegg. Det kan derfor kanskje være en ide å få utelukket slike tilstander for din del, hos fastlegen.

Herpes kan være en alternativ diagnose på sår i munnen, men ut fra bildene ser det mer ut som after enn herpes, men for ordens skyld kan du la legen se på sårene, en gang du har det, for å utelukke at det er herpes.

Ha det bra.

Illustrasjonsbilde øverst: Naeblys / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-