Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan unngå forkjølelse?

Spørsmål

Hei
Problemet mitt er at jeg aldri blir frisk, og stadig pådrar meg forkjølelser. Jeg skal i det følgende gi et mer uførlig sammendrag med det jeg mener jeg håper er de vesentligste detaljer for å kunne sette mitt problem inn i en sammenheng.
Våren 2010 slanket jeg meg 25-30 kg og startet et omfattende treningsprosjekt. I dag er jeg 1.70 og veier 80kg. Allerede sommeren 2010 begynte jeg å bli ”småsyk”, og det tok lang tid før jeg ble ordentlig frisk igjen fra forkjølelsene. Med forkjølelse mener jeg halsvonde, bihulevonde, feber og slapp kropp. Dette pågikk helt til jeg dro til legen våren 2011, og forklarte at jeg hadde vært mye syk og ikke ble frisk. Han sendte meg til en spesialist for hjerte og lunge, som konkluderte med at jeg hadde et friskt hjerte og friske lunger etter å ha tatt pustetester og ultralyd av hjertet.
Jeg blir stadig ikke friskere, og med intervaller på 3 uker blir kroppen syk igjen. Jeg har målt verdier i blodet, som viser seg å være normale.

Det som fikk meg til å reagere akkurat nå, var at forrige uke opplevde jeg to ubehagelige situasjoner hvor jeg holdt på å besvime etter å ha presset kroppen noe fysisk. Jeg besvimte ikke, men følelsen av at det svartnet, jeg ble svært svimmel og kvalm, klam over hele kroppen, det prikket i fingrene og musklene skalv inni kroppen, og jeg var kortpustet, varte i 15-20 minutter svært intenst, før det gradvis roet seg. Jeg har samme fra dag som dette skjedde første gang, vært konstant kvalm. Jeg har sjekket at jeg ikke er gravid. Kan dette være en variasjon av omgangssyken?

For 6 uker siden fikk jeg influensa som slo meg helt ut. Jeg var sengeliggende i over en uke, og kroppen er fremdeles ikke helt frisk etter den. I dag merker jeg at halsen er forverret og jeg har feber igjen.
All denne sykdommen kom samtidig som jeg slanket meg, endret kostholdet mitt og begynte å trene regelmessig. Jeg har aldri levd så sunt som jeg gjør nå, og jeg har aldri vært mer syk.

Svar

Hei.

Det du spør om her, er om opplevelsene i forrige uke hvor det svartnet for deg, kan være en "variant av omgangssyken".
Det kan jeg ikke utelukke, men omgangssyke vil jo innebære oppkast og diare, så hvis ikke du hadde dette, så var det vel neppe omgangssyke.
Slike nestenbesvimelser kan forøvrig skyldes absolutt hva som helst, -eller ingenting.
Vanligvis har det ingen spesifikk årsak, og tilskrives tilfeldighetens konto, spesielt hos unge, friske mennesker som deg.

Så til ditt hovedproblem: Stadige og hyppige forkjølelser.

For det første er det soleklart at din flotte livsstilsendring og vektnedgang IKKE er årsaken til disse tingene, selv om det har falt sammen i tid, og det da er nærliggende å tenke etter mulig sammenheng.

Det er meget vanlig å oppleve det du her beskriver, at man føler at man er mer eller mindre sammenhengende forkjølet over lang tid.
Vanligvis så er man ikke sammenhengende forkjølet, men man får stadig nye infeksjoner.

Stort sett skyldes det kun uflaks, og ingenting annet.

Men det skyldes også smitte, for man får ikke luftveisinfeksjoner og forkjølelser uten å bli smittet. Hadde du vært alene i en fangsthytte på Svalbard uten menneskekontakt, hadde du ikke hatt en-1-forkjølelse.

For å prøve å se etter årsaker i ditt tilfelle, må vi altså foreta en analyse av din sosiale verden, for det er der smitten skjer.
Du er en kvinne på 23 år. Har du barn i barnehage? Isåfall er det "standard" at man er mer eller mindre sammenhengende forkjølet de første året eller to, når barnet har sitt første år i barnehagen. Det kan alle som har eller har hatt barn i barnehagen bekrefte for deg.

Dersom du ikke har barn i barnehage, så er det andre steder du blir smittet.
Uansett hvor og hvordan, så blir løsningen å prøve å redusere smitte.
Det gjør du ved å vaske eller sprite hendene så ofte du kan, og ihvertfall før du spiser eller håndterer mat, og etter at du har vært ute i det offentlige rom og tatt på dørhåndtak, penger osv osv. Alle slike flater er til enhver tid fulle av alt som finnes av luftveisvirus "på markedet".

Ha med deg i lommen eller håndvesken en sånn liten flaske du kan kjøpe på apoteket med hånddesinfeksjon (sprit/glycerol) og bruk den så ofte du kan.

Og så et særdeles viktig råd:
Undersøkelser har vist at smitte av forkjølelse m.v. oftest skjer ved at man selv "setter av" viruset i ansikt og slimhinner med egne fingre/hender, og IKKE ved å bli hostet eller nyst på direkte.
Det er nemlig slik at man helt ubevisst og særdeles mange ganger i løpet av en dag er oppe med fingrene i ansiktet, og klør seg under nesen, gnir seg i øyene, plukker ut noe mat fra en tann, tørker seg om munnen, tvinner håret eller tar det vekk fra ansiktet osv osv.
Når man gjør dette med virus på hendene, hvilket man har om man har vært ute i offentlig rom og ikke desinfisert hendene hele tiden, så plasserer man virus direkte inn på de steder hvor infeksjonen starter (nese, øyne, munn) osv, og smitten er et faktum.

En løsning på dette er derfor å øve seg i å bli svært bevisst og 100% oppmerksom på å ikke plukke seg i ansiktet med fingre.
Undersøkelser har vist at det å unngå fingre i ansiktet reduserer antall luftveisinfeksoner i betydelig grad.
Det er jo ikke vanskelig å få til heller, bare man blir oppmerksom på det.

Gjør du det, + starter med regelmessig spriting av hendene som beskrevet, så er det enhver grunn til å forvente færre luftveisinfeksjoner fra nå av.

Men husk også at i snitt har vi 4 luftveisinfeksjoner i året, og hver av disse varer noen uker, så det å være forkjølet er faktisk noe som opptar en god del dager i løpet av et vanlig år, og en del av det å bo i et samfunn hvor vi treffer andre mennesker.
Men følger du overnevnte råd gjør du ihvertfall det du kan for å bli så sjelden forkjølet som mulig.

Lykke til!