Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvitt belegg på tungen

Spørsmål

Hei jeg har som regel et hvitt belegg bak på tungen og ofte dårlig ånde Jeg pusser tennene hver kveld og bruker munnskyllevann og tanntråd av og til Jeg puster som regel med munnen når jeg sover og er ofte tørr i munnen når jeg våkner Jeg har ikke tenkt så mye over dette før jeg leste om Leukoplakia og ble litt bekymret

Mann 24
Svar

Hvitlig belegg på tungen av varierende grad finner man hos nesten alle. Det hvitlige belegget kan oppstå pga betente tungepapiller (papiller er strukturer i tungeslimhinnen som gjør at du kan føle og smake) og en ansamling av mat/døde celler/sopp/bakterier. Mat, døde celler, sopp og bakterier finnes i alles munnhuler. Problemer og plager relatert hvitlig belegg oppstår ofte når det blir for mye av noe, f.eks. pga en ubalanse i bakterie-/soppfloraen som normalt finnes der eller pga unaturlig mange døde celler. Vanlige årsaker til økt grad av hvitlig belegg kan være dårlig munnhygiene, munntørrhet,  konstant munnpusting, mangel på væske (dehydrering), alkohol, røyking, småskader (rifter/sår på tunge av ulike årsaker) m.m.

Leukoplaki er også hvitlig belegg, men i motsetning til "vanlig" hvitlig belegg, så kan ikke dette skrapes av slimhinnen. Dersom du ikke klarer å skrape av litt av det hvite, så anbefaler jeg deg å få det sjekket hos legen.

I ditt tilfelle kan det høres ut som det hvitlige belegget delvis skyldes at du som regel puster med munnen når du sover. Dette fører til munntørrhet da luften du puster inn tørker ut slimhinnene. Munnhule, svelg og halssvelg mister derfor den beskyttende og smørende effekten som spytt/slim har, som igjen kan resultere i svært dårlig ånde.

Jeg vil anbefale deg å tenke over hvorfor du puster med munnen om natten. Det kan være pga nesetetthet (som igjen kan ha mange årsaker), overvekt, anatomi, "falsk mandel/nesepolypp", store halsmandler etc.

Om du finner årsaken til munnpustingen og får gjort noe med det, så tenker jeg at du løser dine plager. Og alltid pass på å ha gode rutiner for god munnhygiene; puss tenner morgen og kveld og bruk tanntråd/børste hver eneste dag.

Leukoplaki er også hvitlige forandringer i munnslimhinne, men i motsetning til "vanlig" hvitlig belegg, så kan ikke dette skrapes av slimhinnen. Dersom du ikke klarer å skrape av litt av det hvite, så anbefaler jeg deg å få det sjekket hos legen.

Håper dette kan være til hjelp. Lykke til!