"Hulrom" i mandlene

Spørsmål

Hei. For en uke siden da jeg kom hjem fra jobb begynte jeg å kjenne litt lette smerter da jeg svelget. Neste morgen var det blitt værre. Tenkte at jeg hadde fått en lett halsbetennelse eller noe. Men jeg var ikke forkjølet, ingen tett, rennende nese eller sykdomsfølelse. Føler meg ikke syk. Etter noen dager kikket jeg bak i svelget og oppdaget et slags hull langt bak på venstre "vegg" (mandelen?), som jeg ikke har hatt før. Føler "hullet" har blitt bittelitt større nå. Er vondt når jeg svelger på den siden hvor hullet er.

Relevant informasjon:

Min samboer har de siste to årene klaget over svært dårlig ånde som jeg ikke blir kvitt. Jeg har svært dårlig lukkemuskel funksjon og bruker 2x 40mg Nexium hver dag i 7 år nå. Ånden har vell heller noe med det å gjøre.
Det hvite belegget helt bakerst på tungen har jeg ikke sett før nå. Jeg snuser. Har hatt spiserørskramper så lenge jeg kan huske (sjelden kronisk sykdom). Veldig mye kreft i familien. Sliter også mye med magen, i form av gastritis (jo syrligere/sterkere mat/drikke jeg inntar jo vondere/kvalmere blir jeg, kan vare i mange dager). Mye stress på jobb og lite søvn. Mye forkjølelse og slikt i hjemmet nå, da minsten er begynt i bhg og stedatter begynt på skolen, så håper det kun er noe slikt.

Om alt dette er relevant eller ikke vet jeg ikke, men jeg tok det med i tilfelle det hjelper.

Har lagt ved bilde av hullet bak i svelget. På bildet "presser" jeg frem halsen/svelget for å få tatt bilde av det. På bildet vises hullet på høyre side.

Hadde det ikke gjort vondt når jeg svelget, hadde jeg ikke tenkt så mye over det, men da det er litt smerter + et slags hull der så blir jeg bekymret.

Er litt bekymret for at det er noe alvorlig, siden jeg er blitt pappa for et år siden.

Beklager lang tekst, men prøvde å få med så mye info som mulig.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Det du ser og beskriver er såkalte krypter, dvs naturlige hulrom eller innbukninger i mandlene. Man har flere slike i hver mandel, og de er der for å skape større overflate på mandlene. Mandlene er spesialiserte lymfeknuter som tidlig i våre leveår er med på å skape en naturlig immunforsvar. Ved vanlige luftveisinfeksjoner kan slike krypter bli litt store og synlige. Andre ganger vil man få avstøtt hudceller og proteinbelegg i disse kryptene som danner retensjonsprodukter, dvs gule, hvite klumper i disse kryptene som man kan kjenne som et fremmedlegeme. En del får besvær med hyppig dannelse av slike klumper som kan gi opphav til mandelbetennelser og dårlig ånde. Det du ser i mandlene er altså en vanlig krypte og ikke utrykk for noen farlig tilstand. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-