Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hull i neseskilleveggen

Spørsmål

Hei! Jeg oppdaget for 7 ukers tid siden at jeg har et hull i neseskilleveggen. Jeg har manisk fjernet skorper i lang tid, og regner med at dette er årsaken. Jeg sliter voldsomt med dette, psykisk. Jeg har store søvnproblemer og generell angst i forhold til dette. Jeg er livredd for at nesen min skal klappe sammen. Sliter med å fungere på jobb og skole, samt at jeg har småbarn, så dette er slitsomt. Jeg har vært hos øre-nese-hals lege 2 ganger. Jeg var ikke fornøyd med svaret jeg fikk først gang, som var en beskjed om å bruke sesamolje og vaselin. Jeg gjorde dette en stund, men jeg klarer ikke roe meg. Jeg føler det blir større, men dette vet jeg selvsagt ikke. Jeg sprayer med olje mange ganger daglig. Jeg gikk til ØNH lege en gang til med ønske om operasjon, og fikk beskjed om at det ikke er tilrådelig med størrelsen på hullet. Han sa jeg skulle fortsette å smøre, og at hullet ikke vil vokse. Han sammenlignet det med et vindu i en vegg. Jeg roet meg ned i noen dager etter dette, men angsten kom krypende igjen, og jeg er fremdeles livredd. Jeg ønsker virkelig en operasjon! Er det virkelig ikke mulig å få det? Hullet har ikke blitt målt, men det er nok rundt 1,5-2 cm stort. Det skorper ikke for øyeblikket. Hvis nesen min klapper sammen, er det mulig å fikse det? Er det mulig å få en nærmest ny nese, noe slags rekonstruksjon? Hva gjøres hvis dette skjer? Og hvorfor får jeg ikke operasjon, går det ikke an å lappe sammen litt av hullet i det minste, så det blir mindre? Forstår at spørsmålene mine høres rare ut, men jeg blir rett og slett gal av dette, jeg kan ikke leve slik. Livskvaliteten min er virkelig på bunn og jeg føler meg deprimert. Ser på nesen min hele tiden, og føler den forandrer seg. Jeg tør heller ikke trene, grunnet mulig høyere luftgjennomstrømming, er redd for at det skal bli tørt. Jeg tenkte å spørre ØNH lege om dette, men fant ingen slik her inne. Jeg ser frem til svar, takk.

Kvinne 28
Svar

Hei

Hull i neseskilleveggen er ikke uvanlig og det oppstår noen ganger som følge av det du beskriver her.

Når slike hull kommer over en viss størrelse, så er det vanskelig å korrigere det rent kirurgisk. Det som derimot kan gjøres, er å sette inn en såkalt "septumknapp" for å tette hullet. Septumknappen er laget av silikon og kan klippes til, slik at det passer i hullet. Det kan gjøres i lokal bedøvelse og er som regel fort gjort. De aller fleste som får dette gjort blir fornøyd med resultatet.

Hull i neseskilleveggen er ikke farlig, så du kan ta det helt med ro. Tren så mye du vil! Hullet vokser ikke pga høyere luftgjennomstrømning.

Få fastlegen din til henvise deg påny til ØNH lege, denne gang med ønske om å sette inn en "septumknapp".

Lykke til!