Hovne maзndler i 2 måneder

Spørsmål

Hei. Har hovne mandla, har hatt da i 2mnd, har enda ikke blitt mindre. Får ikke sove om natta, og begynner å få vondt i tunga. Våkner om natta å har knusk tørr munn, har ofte vansker med å svelge mat pga tørr munn. Vet du hva dette kan være?

Kvinne 21
Svar

Hei.


Mandlene hovner ved infeksjoner, både virale og bakterielle. Eksempler kan være streptokokk-halsesyke, og mononukleose / kyssesyke. Dette er tilstander som går over igjen, uansett, og streptokokkhalsesyke vil en gjerne behandle med antibiotika, mens mononukleose er en virussykdom som alle mennesker gjennomgår en-1-gang i løpet av livet, og som går over av seg selv, og som det ikke finnes behandling mot. Mandlene kan være hovne i lang tid etter en infeksjon, ikke minst etter mononukleose, men de vil vanligvis gå tilbake til normal størrelse igjen med tiden.  Videre har noen mennesker kronisk forstørrede mandler, etter hyppige halsbetennelser. I noen tilfeller er dette grunn til å fjerne mandlene. 

Hvis de er så store at det påvirker pustingen om natten, og gir deg tørr munn, så synes jeg du skal få fastlegen til å ta en titt på dette, for en vurdering av om du eventuelt er kandidat for å få fjernet mandlene.

Håper det var greit svar. Ha det bra og god bedring.