Hovne lymfeknuter

Spørsmål

Hei, jeg har vært plaget med halsen og munnen siden et herpesutbrudd (inni munnen) i oktober 2017. I mars 2018, oppdaget jeg at jeg hadde en kul på halsen som er like stor som en drue. Det ble tatt blodprøver da som ikke viste noe uvanlig. Jeg greide ikke slå meg til ro med dette så fikk gjort ultralyd av halsen i april, som førte til at legen ønsket sende meg i MR på grunn av forstørrede lymfeknuter. I MR som jeg fikk svar på for et par uker siden viste det seg at jeg har flere forstørrede lymfeknuter vanstreside hals og noen få på høyreside samt en med krageben venstreside. Disse målt til 1,2 cm. Legen mener de ser godartet ut men skriver i brevet noe som jeg ikke helt forstår men det står "de er usikker signifikant". Min lege mener at disse knutene skal følges med og at vi ved en senere anledning kan ta en ny MR for å se om lymfene endrer seg. Jeg greier ikke slå meg til ro med dette og var i dag innom legen hvor hun henviste meg videre til øre nese hals. Dette på grunn av at jeg har en klump følelse på venstre side av halsen, jeg har hovne mandler på venstreside og kjenner at det har endret seg inni munnen min på venstre side (med det mener jeg at jeg er hoven inni munnen), jeg har i tillegg mange små nupper inni munnen min som ikke har gått bort etter herpes utbrudd. Kan og nevne at jeg har en del sting i venstre øret. Mitt spørsmål er hva kan dette være? Hva burde gjøres? Er det vanlig å gå med hovnelymfeknuter uten at noe er galt eller blir skjekket videre? Føler usikkerheten henger over meg som en mørk sky om dagen.

Kvinne 28
Svar

Hei

Det var riktig beslutning at du fikk en henvisning til ØNH lege. Der vil de forsøke å finne ut hva som forårsaker disse hovne lymfeknutene. MR bildene viser forstørrede lymfeknuter hvorav den største måler 1,2 cm og det at "de er usikker signifikant" betyr at det er usikkert om dette må utredes videre eller ikke. Mest sannsynlig, så er det såkalt "reaktive lymfeknuter" som er forstørrede lymfeknuter pga virus (f.eks. herpesvirus) eller lignende, men i og med at den er over 1cm og en ikke har en sikker årsakssammenheng, så er det rutine å utrede det videre.

Det er vanlig at det tas en nåleprøve av en av lymfeknutene, for å se om det er godartede eller ondartede forandringer. I tillegg vil de undersøke de øvre luftveier grundig, og evt. ta noen blodprøver for å se om de kan finne årsaken.

Du er en ung kvinne, så sjansen for at dette er noe "farlig" er svært liten. Mest sannsynlig så henger det hele sammen med herpesutbruddet du hadde i oktober i fjor.

God bedring og lykke til!