Hostende barn

Spørsmål

Har en pike på 4 og 1/2 år som har "tørrhoste" mest om natten. Var hos lege med henne for 6 uker siden. Fikk Cosylan, men det hjelper ikke. Det ble tatt blodprøver for å se om hun hadde astma, men intet ble påvist. For to uker siden startet hosten igjen og varte 4-5 dager. Nå er det på nytt startet og hun hoster nå nesten sammenhengende også på dagtid. Det eneste som hjelper er Noskapin. Hun har vært forkjølet i perioder mens hun har hostet. Huset vårt er rent og luftig. jenta er ellers glad og lykkelig (synger og hoster) Hva kan forårsake dette, Hva kan motvirke dette, og finnes det gode eller bedre hostemedisiner?

Kvinne, 4 år

Svar

Hei!

Så vidt jeg vet finnes det ingen blodprøve som kan påvise astma, det må være en misforståelse. Jeg tror det er to prinsipielle årsaker til en slik tilstand dere beskriver:
1) astma
2) gjentatte luftveisinfeksjoner, sannsynligvis virusinfeksjoner

Hun er jo i alderen da alle smittestoffer skal prøve krefter med immunforsvaret hennes, og det er ikke uvanlig at barn i denne alderen i perioder av året er nærmest konstant forkjølet eller at den ene infeksjonen tar den andre. At hun er i god allmenntilstand er jo et svært godt tegn, og det er ikke aktuelt å gi henne antibiotika. Hostesaft kan lindre plagene litt, men kurerer jo ikke selve infeksjonen. Noen ganger er selve infeksjonen over, men luftveiene forblir irriterte og kan gi hoste i ukesvis i etterkant.

Astmadiagnosen kan være vanskelig å stille på små barn, og noen ganger er det kun nattlig hoste som er symptomet. Hvis fastlegen ikke føler seg sikker på denne diagnosen bør hun henvises til en barnelege.

Hvis Noskapin hjelper synes jeg ikke dere trenger å lete etter andre hostemedisiner. Det høres ut som det ellers er normale forhold hjemme hos dere og det er neppe så mye dere kan gjøre med hjemmemiljøet med mindre dere røyker. I såfall slutt med det! :-)

Hvis hosten ikke vil gi seg skal hun utredes for astma, men ikke med blodprøve. Det skal gjøres pusteprøver eller eventuelt forsøk med astmamedisinering, men jeg foreslår at det gjøres i samarbeid med barnelege.