Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoste som aldri gir seg

Spørsmål

Jeg har hostet i ca. tre uker, men problemet er at hosten har kommet og gått i flere år. Vanskelig å huske hvor nøyaktig hvor lenge, men i hvert fall siden vinteren 2006. Periodevis har jeg hostet tre uker, vært hostefri to uker, hostet i tre uker osv. Hosten er dyp/mørk og høylytt. Det kiler i halsen og tårene popper om jeg forsøker å ikke hoste. Når jeg hoster hender det at det river i halsen, og nedover i brystet. Noen ganger virker det som om det er slimhoste, og andre ganger som tørrhoste. Jeg hoster mye om nettene, og tidligere har det hindret meg i å sove. (I fall det har noe sammenheng med andre luftveisproblemer – jeg snorker mye også.)

Tidvis hoster jeg til jeg brekker meg, og noen ganger kaster opp slim. I noen få tilfeller har jeg hostet til jeg har kastet opp "ordentlig". Jeg brekker meg generelt mer i periodene jeg hoster. Blir fort bråkvalm, og kan brekke meg uten at jeg hoster.

Jeg har vært hos to leger pga dette. For ca tre år siden fikk jeg antibiotikakur og en hostedempende tablettkur (husker ikke navnet, men var gjennomsiktige kapsler med mange små kuler inni). Dette hjalp, og hosten holdt seg borte lenge, men kom tilbake etter en tid. Tror jeg var hos legen før påske, og at hosten holdt seg borte til høsten.

For ca. ett år siden var jeg hos legen for hosten igjen. Jeg hadde da fått ny fastlege. Han sjekket lungekapasiteten min før og etter jeg inhalerte asmamedisin. Forskjellen før og etter var visst liten, og han sa jeg ikke hadde asma, men veldig dårlig lungekapasitet. Han mente videre at jeg måtte regne med litt hosting etc. siden jeg jobbet i butikk – og dermed snakket med mange mennesker og tok i penger. Jeg jobbet i butikk ved siden av studiene, men det er nå tre kvart år siden jeg sluttet med det. Hosten er her fremdeles.

Ikke tett i nesen/ikke vondt i halsen.

Trener ikke, men går og sykler litt. Røyker ikke.

Er dette noe jeg bare må leve med? Eller bør jeg oppsøke lege igjen? I så fall hva kan det være? Hva kan jeg gjøre?

Kvinne, 27 år

Svar

Hei,
Hoste er et irritasjonssymptom fra luftveiene. Ofte vil i høst- og vintermånedene virus angripe slimhinner som kler de øvre luftveier, lage betennelse og slaggstoffer. Dette vil irritere slimhinnene men sammentrekninger og utløsning av hosterefleksen. Trange luftveier kan disponere for dette. Spirometri viste at du hadde tendens til dette. I tillegg vil ofte trangere luftveier klappe sammen om natten og gjøre at man snorker.

For at kroppen selv skal håndtere virusinfeksjoner må immunforsvaret være i et godt beredskap. Du kan styrke immunforsvaret ved å innta f.eks. C vitamin brusetabletter to ganger daglig i høst- og vintermånedene pluss spise rikelig av antioksidanter ("fem om dagen"). I tillegg krever immunforsvaret restitusjon under søvn, så du må sørge for dette også. Immunforsvaret krever også regelmessig livsstil, med regelmessig inntak va mat og måteholdenhet med alkohol. Fysisk aktivitet øker immunforsvarets evne til å motså infeksjoner. Det er bra at du ikke røyker, for ellers tror jeg at du ville ha hostet mer.

Er du testet for allergi (luftveisallergener)? Vet du hvordan immunforsvaret ditt er? Ut fra funn ved spirometri har du ikke astma. Er det noen arvelige lungetilstander i familien? Mot hoste kan man f.eks. bruke Kodein tabletter, og det hjelper å sove med overkroppen i en halvliggende stilling, gjerne bygge opp med puter i ryggen. Dette for å bedre drenasjen av slimet. Mengden av slim vil avhenge av betennelsesgrad. De fleste som hoster på bakgrunn av viral eller astmatisk bronkitt vil ha liten grad av dette og derav tørrhoste.

Dersom det er tilleggsymptommer med feber, tungpustethet kan det være snakk om bakterier om omslag til lungeinfeksjon. Da må du søke lege straks.

Du må gjerne søke legen igjen, få resept på symptomatisk behandling, og det kan være lurt å testes for såkalte atypiske luftveisagens inklusive kikhoste samt få rekvisisjon til rønten av lungene. Dersom intet av dette hjelper kan du henvises til en lungepoliklinikk for videre utredning.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-