Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoste og tetthet

Spørsmål

Hei. Helt siden august/september har jeg hatt merkelig hoste og tetthet jeg ikke har hatt før. Dette kommer 1-2 ganger i måneden og starter med forferdelig vond tørrhoste som er intens i noen timer (også med dotter i ørene) før jeg blir tett i nesen som varer i 2-4 dager før alt plutselig er over igjen. Hosten: Tørr, raspende og vond hoste. Piping i brystet da jeg drar luft inn i lungene like før jeg hoster. I går kveld ble det også verre, da jeg vanligvis pleier å få vondt lengere ned i halsen, gjerne etterfulgt av blodsmak. I går hadde jeg kjempe vondt langt nedover brystbenet til mellomgulvet. Tetthet: I dag er jeg da tett igjen. Ikke konstant tett, men så og si. Jeg vet dette da gir seg om 2-4 dager for så og komme tilbake på samme måte om en til to uker. Jeg prøvde å spørre fastlegen min om hva dette kunne være forrige gang jeg var der. Hun hadde ikke så god tid, så jeg ble sendt til lab for astmatest og fikk ny time om noen uker. Astmatesten var fin, så jeg har ikke astma. Det må legges til at ventolinen jeg fikk under testen hjalp meg veldig. Det ble lettere å puste. Dette ga allikevel ikke veldig utslag på testen. Jeg røyker ikke, men bruker snus om det kan være relevant informasjon. Jeg har prøvd å legge merke til om det er noe jeg gjør eller utsetter meg selv for, før disse episodene inntreffer, uten hell. Jeg føler meg heller ikke syk når dette skjer. Hva kan det være? Hva kan jeg be fastlegen min undersøke når jeg skal dit neste gang?

Kvinne 26
Svar

Hei

Jeg kommer på en ting som kanskje kan forklare dine plager, og det er reflux (sure oppstøt/halsbrann). Dersom det kommer surt innhold fra magesekken og opp  spiserøret, så kan det gi ubehag/smerter nedover brystbenet og til mellomgulvet. Noen ganger kan sure oppstøt også komme opp i halssvelg/svelg. Dette kan gi tørrhoste og piping i brystet. I noen tilfeller kan det til og med forårsake tett nese. Disse plagene trenger ikke å være konstante, men kan komme i perioder. 

Du kan forsøke med syrenøytraliserende som du får kjøpt på apoteket, sove med litt elevert kroppsleie og ikke spise eller drikke de siste to timene før du legger deg. Forsøk det i en periode, og om det hjelper, så kan du nevne det for fastlegen din. Det kan da tenkes at du får resept på medisiner som hjelper mot sure oppstøt, eller at han henviser deg til en gastromedisiner for en vurdering.

Dersom det viser seg at sure oppstøt ikke er årsaken, så ville jeg utredet deg videre mtp astma. Det er da viktig at du får gjort astmatesten så snart som mulig når du føler tettheten, piping i brystet etc. Evt. at fastlegen henviser deg til lungepoliklinikk for en vurdering med spørsmål om hyperreaktive luftveier.

God bedring og lykke til!