Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoste i halvannen uke

Spørsmål

Hei!
Jeg er ei 24 år gammel jente som har hostet av og på siden forrige mandag uten at det går over. det er snakk om tørrhoste, og ofte kan det holde på 2-3 timer om natta så jeg ikke får sove. Mistet og stemmen i to dager. jeg trodde først det var en vanlig forkjølelse, men hosten går jo ikke over.
Har hostet en stund i morges og har prøvd Noskapin, men det hjelper ikke. Jeg hadde en alvorlig lungebet. i mars, men hosten er absolutt ikke så ille som den var da. Jeg skal ha hjemmeeksamen fra mandag, så det hadde vært så greit å vite hva det er, så jeg kan bli kvitt det.
takk.

Kvinne, 24 år

Svar

Hei !

Når du sendte spørsmålet ditt, hadde du altså hostet i drøye halvannen uke, og også vært stemmeløs. Det å være stemmeløs taler for en infeksjon i øvre luftveier, for det er der stemmebåndene sitter, og slike infeksjoner er i de aller fleste tilfeller virusinfeksjoner, mao. forkjølelse i en eller annen variant, og da finnes der jo ingen medisiner å behandle dette med, annet enn paracetamol og hostedempende medisiner m.v. som lindrer.

Alternativene til langvarig hoste kan jo være bronkitt, som også så og si alltid er forårsaket av virus, og derfor også bare må gå sin gang, evt lungebetennelse, men da er man vanligvis meget syk og elendig, med høy feber, evt stikninger i siden når man trekker pusten m.v.
Men jeg kan ikke si noe om hvor sannsynlig eller usannsynlig dette er for ditt vedkommende, til det trengs legeundersøkelse inkl. blodprøver.

Det jeg imidlertid kan fortelle deg, er at man har undersøkt hvor lenge en vanlig forkjølelse faktisk varer, fra første dag man har symptomer, til alle symptomer er fullstendig vekk, inklusiv den langvarige tørrhosten man vanligvis har i forløpet av en forkjølelse, og det er hele 4 uker !
Jeg tror vi mennesker har en evne til å glemme hvor langvarig dette er for hver gang vi er forkjølet, men prøv å legge merke til det når du er kraftig forkjølet, det stemmer faktisk !
Så det å hoste i halvannen-to uker og mer, uten å være spesielt medtatt eller syk forøvrig, er på ingen måte bekymringsfullt, og taler i seg selv kun i retning av at man har en "saftig forkjølelse".
Er man i tvil, f.eks. hvis hosten etterhvert ikke viser noe som helst tendens til å avta, evt at man blir verre alment, feberen stiger osv., så er det en tur til legen som vil avklare om man evt har f.eks. en lungebetennelse, som vil behandles med antibiotika.
Ellers er det faktisk bare tålmodighet som fremdeles er den beste medisinen mot forkjølelse, dessverre.

Du sier at du forsøkte Noskapin og de hjalp ikke. Da synes jeg du skal oppsøke din fastlege og spør om du skal forsøke den reseptpliktige sterke hostedempende hostesaften som heter Cosylan.
Det hjelper deg jo ikke noe som helst å ligge og hoste hele natten, så i slike tilfeller kan det å bruke Cosylan være aktuelt.
Samtidig som du oppsøker legen din for å spør om evt Cosylan, så vil du jo samtidig kunne bli undersøkt av legen, slik at du slipper å bekymre deg for evt lungebetennelse.

Håper du kan dra nytte av disse rådene, og jeg ønsker deg god bedring, og lykke til med eksamen.