Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hikking, raping, tørrhoste og brystsmerter

Spørsmål

Hei, Jeg er er en tilsynelatende frisk, ung mann på 25 år som plutselig for en uke siden fikk en rekke nye symptomer som jeg ikke har opplevd tidligere, som ikke går bort og som gjør meg bekymret for om noe er galt. Jeg husker ikke nøyaktig i hvilken rekkefølge alt oppstod, siden alt kom så fort og omtrent samtidig. Men jeg mener det startet med at jeg bet meg merke i at jeg plutselig begynte å hikke mye. Tilfeldige hikk gjennom dagen som ikke kan tilskrives noe spesielt. Begynte å hoste etter måltid, med litt slim. Ellers et par tilfeldige tørrhost gjennom dagen. Videre og aller mest fremtredende, småraping flere ganger i timen uten resultat. En følelse av noe fremmed i brystet som vil opp og ut uten at det kommer noe særlig. Noen ganger kommer det bittelitt luft og litt lyd, men følelsen av å ikke få "tømt" det som kroppen prøver å få ut. Så kom plutselig også brystsmerter, primært lokalisert midt i brystet. Ikke veldig vondt, kan beskrives som gnagende. Til tider også korte stikk over på venstre siden og til dels kan det bevege seg noen stikkende smerter rundt brystet og til ryggen direkte på motsatt side av brystet. Smertene kommer og går, og kan virke til å være verre på kvelden enn på morgenen. Blir ikke verre ved aktivitet eller pusting. Jeg dro til legen i går og uttrykte min bekymring, noe som resulterte i at han tok EKG. Den var helt fin, og jeg sa også til ham at jeg var omtrent sikker på at dette ikke var hjerterelatert, og det føles ikke slik. Han klemte også på ulike plasser rundt brystet og ribben uten at det gjorde vondt. Jeg er i grei form bortsett fra at jeg er veldig kald på føtter og hender om dagen. Men mest av alt så føles det ut som om jeg har noe fremmed i brystområdet som ikke skal være der, og jeg kjenner på kroppen at ikke alt er som det skal, og jeg føler meg ikke bekvem med å la dette ligge latent uten å få mer informasjon om hva som kan være galt med meg. Hovedsymptomene er gnagende brystsmerter, raping, hikking og litt tørrhoste.

Mann 25
Svar

Hei.


Du er altså en frisk ung mann på 25 år, som har fått plutselig innsettende symptomer i form av brystsmerter, raping, hikking og tørrhoste. Du har vært hos legen og fått utført EKG og en utvendig undersøkelse av brystkassen, og ingenting galt ble funnet.


Men dette virker såpass suspekt på mulig sykdom, at jeg vil være veldig klar på at dette er noe du er nødt til å få utredet nærmere. Jeg tenker faktisk at dette bør anses som sykdom "inntil det motsatte er bevist". En ung og ellers frisk mann som plutselig får slike såpass spesielle og uttalte symptomer, skyldes ikke "ingenting".


En viktig årsak til hikke er irritasjon av phrenicus-nerven som styrer mellomgulvsmuskulaturen, som er den muskelen som forårsaker hikke. Jeg tenker følgelig at et eller annet inni hals eller brystkasse kan irritere denne nerven, men vet naturligvis ikke hva. 

Jeg synes derfor at du i første omgang bør få foretatt et MR-bilde av brystkasse og mellomgulv, og også bli undersøkt av ØNH-lege.

Det ville være feil om jeg her over nett begynte å spekulere i konkrete diagnoser, så det lar jeg med hensikt være. Men jeg vil være desto tydeligere på at dette er noe du snarest bør få undersøkt nærmere. Få deg derfor en ny time hos fastlegen snarlig.


Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-