Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Heshet etter muskelstrekk

Spørsmål

Jeg er en 43 år gammel kvinne som er i god form. Mandag for snart to uker siden trente jeg yoga. Gjorde en avansert "chinstand- scorpion"øvelse hvor jeg har vekt på armer og hake men bena er mot taket og bøyes forover mot hodet i en skorpion hale. Jeg plasserte meg feil slik at jeg fikk vekt på halsen og strupehodet istedet for haka og kjente at det strakk i halsen, men ikke så det gjorde noe vondt. Kjente et lite klikk. Etterpå ble jeg hes og hadde litt ømt strupehodet. Hesheten tiltok og dagen etter på jobb var jeg veldig hes og hadde veldig begrenset toneleie.
Var hos legen onsdag som konstaterte hevelse i halsen og ba meg prate minst mulig. Ble sykemeldt ut uken da jeg jobber i resepsjon. Jeg er gradvis blitt litt bedre i stemmen og har vært på jobb hele denne uken. Jeg er fremdeles litt hes, selv om stemmen er blitt sterkere og toneleiet større. Det som bekymrer meg er at jeg er vokalist/sanger og merker at jeg mangler i alle fall en oktav eller to. Prøver jeg å presse meg opp på det toneleiet jeg vanligvis synger i, så får jeg vondt og det er umulig å få ut en lyd, det er akkurat som om det er en sperre der. Når jeg prøver å gå fra vanlig mørk snakkestemme til gradvis lysere blir stemmen forandret til en tynnere sprøere lyd og det blir vanskeligere og holde stemmen der. Det blir en slags afoni hvor stemmen forsvinner. Hva bør jeg gjøre? Bare vente det ut og se om det blir bedre etterhvert og hvor lang tid kan det ta?Bør jeg spare stemmen eller kan jeg jobbe som normalt. Eller kan stemmebåndene være skadet på en eller annet måte? Jeg vil også nevne at jeg er forkjølet for tiden med tett nese.

Svar

Hei
Chinstand-scorpion øvelsen så neimen ikke lett ut.
Det kan godt tenkes at du har fått en skikkelig strekk i halsmuskulaturen og kanskje i ligamentene som er lokalisert mellom tungebenet og strupehodet. Dette kan føre til hevelse i området og dermed heshet. Du må behandle det som om du har strukket en hvilken som helst muskel. Ro og hvile (stemmehvile) initialt og gradvis over tid øke belastningen opp mot (og ikke over) smertegrensen. Varigheten av plagene er avhengig av hvor alvorlig "strekken" var. Det at stemmen har blitt bedre, tyder på at hevelsen holder på å gå tilbake, men muskelsmertene kan vedvare alt fra et par uker til et par måneder. Her må du bare føle deg frem. Hvis det mot all formodning ikke blir bedre med tiden, så få legen din til å henvise deg for en vurdering hos ØNH lege. God bedring!