Hes, skjelvinger, skjelvinger på hendene. Redd for ALS.

Spørsmål

Hei! Har den siste 1 1/2 måneden hatt en rar følelse i halsen, kjennes ut som det er litt tungt å svelge skikkelig, heshet i stemmen og av og til når jeg puster føles det at det er noe som lukker seg i halsen, i et 100 dels sekund. Har også hatt følelsen av tung pust siste måneden, tok nylig en tur til legen for en spirometri test og den var helt fin sa fastlegen. Såg meg og i halsen som såg ok ut sa hun.. Var fjor høst til lege angående skjelvinger på hendene, de skjelver ikke i rolig tilstand, kun når jeg f.eks beveger fingrene opp og ned mot håndflaten og f.eks strekker ut armen, da får jeg hakkete ujevne bevegelser. Irriterende når jeg f.eks skal strekke ut armen etter noe, sitter med pcen og jobber med musen, da får jeg hakkete bevegelser. Legen mente det var tremor, kanskje arvelig siden det ligger i slekt, men fikk ikke noe mer tips.. Nå er jeg bekymret om jeg kan ha ALS, tenker av og til på det og føler det kan ødelegge mye av dagen min.. Kjenner ingen svakheter i bein eller armer, ser heller ingen muskelsvinnn, klarer å presse knyttneven hardt i sammen. Trener styrke og går også fjellturer. Verken snubler eller faller.. Har lest om noe som heter bulbær ALS ? er bekymret for det siden symptomene jeg har i hals og svelg... Tungen føles ok og jeg klarer å snakke helt normalt utenom den hesheten da.. Hva tenker du jeg bør gjøre ?

Mann 37
Svar

Hei.


Jeg har absolutt ingen som helst tanker om at dette kan skyldes ALS. Det debuterer på ingen måte slik du her beskriver, så den tanken kan du trygt legge fra deg.

Ditt spørsmål her går på hva du bør gjøre. Siden du er hes og har andre uspesifikke opplevelser fra halsen, tenker jeg at dersom noe skulle vært gjort her, så ville det mest aktuelle vært å bli undersøkt av en ØNH-lege.


Dersom din tremor skulle være plagsom for deg i enkelte sammenhenger, finnes det medisiner som kan dempe dette, og som du kan bruke ved anledninger du trenger det. Det er såkalte betablokkere. Det er en del mennesker som bruker dette mot slik skjelving, f.eks. ved anledninger hvor de ikke ønsker at andre skal se skjelvingen. Dersom du føler at dette kan være noe for deg, vil jeg anta at fastlegen din vil synes det er greit at du kan ha det bruk ved behov.


Håper svaret kan være til nytte, lykke til. ALS-frykten kan du legge fra deg.