Harking og kremting: årsak?

Spørsmål

Hei. Mann 44 år med halsproblematikk. Går fra å ha masse slim, er "tykk" i halsen, følelse av at noen klemmer til rundt halsen-til å være helt ok. Kan skje fra en time til neste. Kremter MASSE når han har diss "anfallene". Vært slik ca ett år. Vært hos øre nese hals på Aleris. De fant at han har skjev neserygg(veldig!) og en misdannelse bak i sveget. Medfødt. Har veldig lange tannrøtter som muligens irriterer bihulene. Har vært på gastro, igjen unormale funn. Har cøliaki (ingen andre i fam.har det). Sønn på 14 har diabetes 1 (flere i fam.m denne sykdommen). Føler seg konstant sliten. Sover dårlig, sliten når han står opp. Ømme/vonde muskler i ben, armer og legger, også i hvilestilling. Opplevde bedring ved kraftig dose kortison. Stivhet/smerter i korsryggen/ryggen. Alltid hatt. Leamus/napping i muskler. Prikker/"dovner" bort i armer noen ganger på natt. Opplever pustebesvær (psykisk?) når halsen føles tett. Da blir det MYE kremting, hosting og rensking av hals. Blodprøver ang. stoffskifte er ok, vet ikke om T4/T3 verdier er sjekket. Tviler på det. Skjoldbruskkjertel er ikke opphovnet. Skal til nevrolog på torsdag. Kjenner seg igjen i symptomer rundt f.eks fibromyalgi, men dette går vel ikke på halsen. Kan selvsagt være ulike ting. Er naturligvis engstelig. Tenker f.eks på ALS/MS. Er ikke flink til å ta vare på seg selv. Kjører på med jobb (ingeniør), frivillig jobbing osv selv om kroppen "protesterer". Har ikke gått merkbart opp eller ned i vekt. Dette med halsen er superslitsomt. Har hatt en god del psykiske påkjenninger opp i gjennom årene. Tap av onkel(selvmord), tante(kreft), tap av mor, svigerfar, bestekompis...døde av sykdom. Ikke flink til å bearbeide og snakke om ting. Er en grubler. Hva tenker du om dette? Halsen er det verste. Det er ingen klumpfølelse, mer en følelse av at noen klemmer rundt halsen. Samt slim som kommer og går. Ikke problem med å svelge mat osv. Jeg (samboer) påstår han har lavt stoffskifte, men hvorfor halsprob. når skjoldbruskkjertel er ok? Takk for svar!!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du spør hva jeg tenker om hans symptomer og helseproblemer.Han har vært undersøkt av ØNH-lege som fant en misdannelse baki svelget. Sa de noe om at det kunne medvirke til hans halsplager, altså en mulig årsak?

Hvis ikke så er det riktig å utrede disse plagene hans videre. Det kan være aktuelt med en gastroskopi, for reflux kan gi slike plager. Hosting / harking kan også skyldes lungesykdommer, som f.eks. astma, så det bør han kanskje sjekkes for. Du forteller jo også om subjektiv opplevelse av pustebesvær.
En følelse av at det strammer rundt halsen kan også være et tegn på hjertekrampe / angina pectoris, så han bør diskutere med legen sin om dette er noe han også bør utredes for.
Hvis enhver mulig fysiologisk forklaring på symptomene hans blir utelukket, så sitter en igjen med muligheten av at det har med indre spenninger å gjøre, altså mer psykosomatisk, ubevisst. Evt tics.

Så til dette med stoffskiftet hans. Du påstår at han har lavt stoffskifte, men det er ikke noe en behøver å påstå eller tenke noe som helst om, det er jo bare å sjekke det med blodprøver. Du er visst noe usikker på om det er tatt eller ikke, for du sier vel igrunnen litt begge deler, at "blodprøver ang. stoffskifte er ok", men at han ikke har tatt blodprøven T4, som en må dersom en skal sjekke om har stoffskiftesykdom. Sammen med TSH.
Dette bør han kanskje tilse så der slipper å være noen usikkerhet omkring dette, men en evt stoffskiftesykdom vil neppe kunne forklare hans harking og andre symptomer fra hals og pust.

Håper at mine innspill her kan være til nytte i den videre utredningen. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-