image: Har ikke blitt bedre av bihulebetennelsen på 6 uker

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har ikke blitt bedre av bihulebetennelsen på 6 uker

Spørsmål

Hei. Har hatt bihulebetennelse i snart 6 uker, og den ser ikke ut til å gi seg. Har fått en penicillinkur. Den hjalp ikke. Prøvd alt av nesespray og horn for å skylle, men det skjer ingenting.

Fikk også vondt i halsen og i lungene samtidig som jeg fikk bihulebetennelse og feber. Det ga seg i en liten periode, men dette øker nå, og det blir mer og mer sårt i halsen og i lungene. Føles trangt/hovent i starten av halsen/svelget. Men klarer ikke å finne noe hovent som jeg merker.

Sliter med psyken på grunn av dette, da ukene går og jeg blir verre og verre.

Akutten/fastlegen ønsker ikke å gjøre noe med det, og får ikke henvisning til ØNH-lege. Jeg vet ikke engang hva som feiler meg, så jeg lurer desperat på hva jeg kan gjøre? Jeg ønsker bare å få hjelp og bli frisk.

Kvinne 26
Svar

Hei.

Du forteller at du har hatt bihulebetennelse i snart 6 uker, og at penicillin og nesespray ikke har hjulpet. I tillegg har du plager i form av økende sårhet i hals og lunger. Du skriver at fastlegen ikke ønsker å gjøre noe, men det er vel ikke helt korrekt, for det ønsker leger faktisk alltid, så det handler nok heller om at en enten ikke vet hvordan dette skal behandles, eller kanskje man ikke har stilt korrekt diagnose.

Det første som uansett må gjøres ved et uløst helseproblem, spesielt om behandling ikke har virket, er å revurdere diagnosen. For behandler man noe annet enn det man har, får en naturligvis ikke ønsket effekt og bedring.

Det jeg derfor tenker må gjøres her, er at du oppsøker fastlegen påny for å forklare om utviklingen i dette, slik du forklarer her. Det at penicillin ikke har virket, kan kanskje tyde i retning av en kronisk bihulebetennelse, evt tette bihuler som kanskje bør opereres / åpnes, eller kanskje du har annen sykdom i nesen som stenger for drenasjen fra bihulene, som for eksempel polypper? Derfor kan det kanskje være aktuelt med CT av bihulene for å se om de er fylt med puss eller væske, samt en vurdering av ØNH-lege. Alternativt kan du oppsøke privatpraktiserende ØNH-lege direkte, noe som finnes i ved private helseklinikker i flere av de større byene våre.

Men så er det dette med økende sårhet i hals og lunger. Det første jeg tenker er at du må få foretatt en Covid-test snarest.

Du bør også la fastlegen undersøke lungene dine med stetoskop, samt kanskje ta en CRP for å se etter tegn til infeksjon. Det er vanskelig å se for seg sammenheng mellom de antatte bihuleplagene dine, og symptomene fra hals og lunger, så det har mest sannsynlig to forskjellige årsaker.

Jeg håper at svaret og rådene her kan være til nytte for deg. Lykke til.

Illustrasjon øverst: Lightspring / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-