Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har en "klissete ploppelyd" i øret, men det skyldes ikke voks. Hva kan det være?

Spørsmål

Jeg har nå slitt med ørene mine i rundt ett og et halvt år nå, jeg har spurt om hjelp fra leger og spesialister men ingen kommer med en konklusjon. Nesten hver eneste gang jeg svelger så kommer det en slags klissete poppe lyd i fra ørene mine, varierer litt om det høres klissete ut eller ikke. Jeg har en del problemer med ørevoks, så jeg antok først at problemet var at ørene mine var fullt med ørevoks, men neida. Det skal også sies at nesten alle legene og spesialistene jeg har gått til mener at det jeg sliter med er ''Tinnitus,'' selv når jeg har sagt flere ganger til dem at det ikke er det! De har også sagt at det ikke er noe galt med ørene. Det kan godt være det er noe annet som er problemet som gjør det sånn at det føles ut som at det er i øret. Om folk hører nøye etter så kan de høre lydene også, men det virker som ingen bryr seg. Folk har sagt at det høres ut som klissent ørevoks, men selv når jeg har skylt ørene opp til flere ganger, og brukt sånn olje type medisin i ørene for å gjøre enklere å skylle ørevoks ut, så blir lydene ikke borte. Det kan være at lydene gir seg litt, enten at lyden er lavere eller blir borte i noen minutter, men det kommer alltid tilbake. Det virker som det som skjer i munnen min har en del å si om hva som skjer i ørene, spesielt mest når jeg svelger. Det eneste som jeg vet som kan funke er å puste ut med nesa mens jeg holder den igjen, sånn som man gjør med dotter i ørene. Det skal sies at det føles av og til ut som jeg har dotter i ørene, men hjelper ikke noe særlig å puste ut med nesa for å fikse det. Det skal også sies at spesielt venstre øret er verre enn vanlig. I skrivende stund, så føles det ut som at venstre øret fylt med dotter, og lyden er verre enn vanlig og høyere. Jeg kjenner jo også fysisk at det popper, og i lengden så begynner det å gjøre vondt. Jeg er forbanna lei av disse lydene, og på grunn av dette så sliter jeg mer med depresjon, angst, stress og søvn. Tusen takk for hjelpen, er spent på svar tilbake!

Mann 19
Svar

Hei.


Jeg synes ikke at dette høres hverken vanskelig eller uklart ut, og det finnes gode løsninger. Vi kan begynne med det det ikke er: Voks. Hadde det vært det, så ville jo enhver lege ha sett det, skylt det ut, og problemet vært løst. Så det er utelukket. Du forteller videre at det har med munnen og svelging å gjøre, og du synes det hjelper midlertidig å holde for nesa og blåse ut, slik man gjør for å utligne trykket når man har dotter i øret. Dette forteller også at dette tilnærmet helt sikkert skyldes følgende:


Fra baksiden av trommehinnen går det en tynn forbindelseskanal ned til nesen. Det er gjennom dette vi utligner trykket med den manøveren du forteller om. Denne kanalen er under normale forhold åpen, og hjelper oss til å utligne lett. Den er imidlertid svært tynn, og litt hevelse på innsiden av denne kanalen gjør at luften ikke kan passere så lett som til vanlig. Det skjer f.eks. ved og etter forkjølelse, og ved allergi. Dine symptomer stemmer på en prikk med at du etter alt å dømme har litt trange forhold i disse kanalene, faktisk er det nesten umulig å tenke noen annen forklaring på plagene dine enn akkurat dette. Den "klissete ploppelyden" du hører, er nok at denne kanalen åpner og lukker seg såvidt, med litt hevelse og kanskje litt væske på innsiden.


Løsningen er som følger:

Få resept på den slimhinneavsvellende medisinen Rinexin av legen din, etter å ha forklart det jeg her har forklart. Den brukes morgen og kveld i f.eks. et par uker. Samtidig bruker du slimhinneavsvellende nesespray, f.eks. Otrivin, 3-4 ganger daglig. Disse to er med å åpne disse kanalene. Og samtidig som du bruker disse, skal du gjøre den øvelsen med å holde for nesen og blåse til det sier plopp i ørene, så mange ganger pr dag som mulig. Jo flere jo bedre.  Det er med å blokke opp kanalene, slik at luften igjen kan passere fritt. 

Etter alt å dømme vil det løse problemet ditt gradvis i løpet av noen uker.


Hvis dette mot formodning ikke vil fungere, så bør fastlegen henvise deg til en ØNH-spesialist for å vurdere andre løsninger, f.eks. dren igjennom trommehinnen, hvor du ventilerer dette undertrykket i mellomøret ut gjennom trommehinnen, istedet for gjennom denne nevnte kanalen mot nesen. 


Jeg håper og tror at dette vil hjelpe deg, dvs jeg ser ingen holdepunkter for at ikke dette vil bli bra igjen, for dette er helt vanlige plager som erfaringsmessig går an å behandle slik som forklart ovenfor. Du må forøvrig gjerne sjekke deg for allergier hos fastlegen, for hvis det er en årsak til at disse kanalene er tette hos deg, vil allergimedisiner kunne være aktuelt i tillegg til overnevnte tiltak.


Lykke til!Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-