Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Halsvondt og forstørret tungetonsille

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt problem med halsen siden starten av august i år (snart fem mnd). Plagene kommer og går, og varierer i styrke og hvilke type vondt. I perioder er halsen sår, noen ganger vondt å svelge, kjennes ut som et fremmedlegeme i halsen, mye slim, noen ganger vondt for å puste (føler hals er tett), andre ganger «rasper» det i brystet når jeg puster (som om jeg er ute og jogger når jeg er forkjølet, selv om jeg verken jogger eller er veldig forkjølet). Jeg har slitt med utmattelse og tretthet det siste året, dette har forverret seg betydelig etter at halsvondten kom i august. Var hos en øre-, nese- og halsspesialist denne måneden og fikk «diagnosen» forstørret tungetonsille. Lett erythem. Ønskelig med CT collum med kontrast (dette siste for å utelukke kreft, pga en klump på ene siden av tungetonsillen - legen virket sikker at det ikke var kreft, men ville utelukke). Han sa at det tok veldig lang tid før dette forsvant, at det kunne ta opp mot et år. Og at det ville variere veldig i intensitet, noen ganger ville tungetonsillen være liten, andre ganger stor. Jeg sitter igjen med en del spørsmål. Hva vil det si å ha forstørret tungetonsille? Hva kommer det av? Er det et virus som har satt seg og gjør at den blir forstørret? Hvorfor tar det så veldig lang tid før dette forsvinner? Kan dette ha noe med forverring av trøtthet og utmattelse, at kroppen jobber med dette? Er det noe som forverrer eller forbedrer seg avhengig av hva jeg gjør (trening, ta det med ro?)? Er det når kroppen kjemper mot virus at tungetonsillen blir større, og at det minker når jeg er helt frisk? Eller er denne bare stor nå, uavhengig av hvilke andre virus kroppen jobber med - og vil uansett forsvinne helt over tid? Jeg finner absolutt ingenting på nettet om forstørret tungetonsille, så ser frem til å få noen svar hos deg.

Kvinne 31
Svar

Hei

Tungetonsiller (tungemandler) består av samme type vev som de mer kjente halsmandlene, og er lokalisert på bakre del av tungen. Akkurat som halsmandlene, så kan tungetonsillene også bli forstørret. Ofte skjer dette i etterkant av fjerning av halsmandlene. Har du fjernet halsmandlene? Årsaken til at tungetonsillene blir stor og plagsomme kan bl.a. være infeksjon i de øvre luftveier (virus/bakterier), allergi, fremmedlegeme som har satt seg fast og sure oppstøt. Når den utløsende årsak er eliminert, så vil vanligvis tungetonsillenes størrelse normaliseres. Dersom det er infeksjon som forårsaker dine plager, så kan det selvsagt påvirke graden av trøtthet og utmattelse. Størrelsen påvirkes ikke, såvidt jeg vet, av graden av fysisk anstrengelse.

I de fleste tilfeller bedrer dette seg med tid og stunder (vanskelig å gi eksakt tidsaspekt), men dersom dine plager vedvarer og påvirker livskvaliteten i betydelig grad, så bør du undersøkes av en som har spesialisert seg innen "laryngologi". En sjelden gang kan kirurgi av tungetonsillene være indisert.

Ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-