Halsbetennelse

Spørsmål

Har hatt vondt i halsen i to uker nå.
Det gjør vondt når jeg svelger og når jeg gjesper.
Har ikke noen andre symptomer på forkjølelse, har ikke feber eller andre plager bortsett fra sår hals.
Var en stund bekymret for at jeg hadde fått sopp i halsen pga. at jeg tar symbicort, men nå antar jeg at jeg har en eller annen form for bakteriell infeksjon.
Har god munnhygiene.
Som følge av plagene har jeg skylt munnen med munnskyllevann hver kveld i forbindelse med tannpuss.
Det jeg lurer på er følgende: Er det sansynlig at jeg har bakteriell infeksjon i halsen/svelget. Må man alltid ta antibiotika ved bakteriell infeksjon eller kan det "gå bort av seg selv"? Kan tilstanden forverre seg om jeg ikke får behandling?

Relevante sykdommer/medisiner: Symbicort

Kvinne, 21 år

Svar

Hei !

Det er for det første umulig å spekulere eller gjette seg frem til om man har en bakteriell eller en virusinfeksjon i halsen. Og så er det unødvendig, da det er så svært enkelt å få dette undersøkt hos legen.
Legen vil kunne ta en såkalt "strep-test" i halsen med en bomullspinne, og se om du har streptokokk halsesyke, som trenger antibiotika, og legen vil ta en blodprøve som heter CRP som også vil kunne bidra til å finne ut om det dreier seg om virus eller bakterier.

Generelt vet man at over 80% av alle såre halser skyldes virus, som ikke trenger antibiotikabehandling. Men dette er statistikk, og gjelder ikke din hals her og nå.

Hvis man har en bakteriell halsinfeksjon, vil man saktens bli god etterhvert i de aller fleste tilfeller, takket være kroppens immunforsvar, men det er nok å anbefale å bruke antibiotika i slike tilfeller, spesielt fordi man blir fortere frisk, men også fordi der finnes risiko for komplikasjoner ved bakterielle halsinfeksjoner, som man da reduserer muligheten for ved å bruke en antibiotikakur.

Men konklusjonen min er altså at så lenge det er så enkelt og greit og ta seg en tur til legen og finne ut av dette, så bør du gjøre dette, spesielt når det nå har vart i 2 uker.

God bedring !