Halsbetennelse med blemmer i munnen

Spørsmål

Hei.
Jeg begynte forrige torsdag å få blemmer i munnen. De var smertefulle. Gule i midten og røde i kanten. De var på tunga. Innsiden av leppene. Oppi ganen. Bak ved den ene mandelen. Fikk faktisk også vondt i tannkjøttet. I tillegg ble mandlene mine helt dekket av hvitt belegg og jeg klarte ikke svelge. Hadde feber i 3-4 døgn. Gikk til legen på mandag. Han trodde det var en streptokokk infeksjon. Men den ga ikke utslag. CRP 93. Han satte meg likevel på antibiotika, men visste ikke konkret hva slags bakterie dette var.
Halsen ble bedre bare etter 2 døgn. Og flere av blemmene har blitt noe bedre. Ingen feber lenger. Men tungen har et hvitt/gult belegg og fortsatt noen blemmer.
Jeg tok kontakt med legekontoret igjen igår per tlf og lurte på om jeg kanskje burde fått noe for sopp i munnen. For leste at man fort kan få sopp i munnen. Men legen mente jeg bare måtte gi det tid og at det sikkert går over av seg selv.

Har DU noen teori om hva dette kan ha vært? Som utarter seg sånn med blemmer, feber, vondt i tannkjøtt, belegg på tunga og hvite smertefulle mandler? Uten at det er streptokokker.
Er det noe jeg kan kjøpe selv på apotek for raskere bedring?

Svar

Hei! En CRP på 93 taler i retning av en bakteriell infeksjon, men kraftig virusinfeksjon kan også gi forhøyet CRP. Det er vanligst virus som forårsaker blemmer i munn og tannkjøtt. Det er fint at du opplever klinisk bedring , men det er allikevel ikke helt fasiten. Det kan enkelte ganger være en kombinert virus og bakterieinfeksjon, hvor antibiotikaen virker på bakteriene, men ikke på virus. Belegg på tunga henger ofte igjen i lengere tid etter kraftig infeksjon uten at det betyr sopp. Det er sjeldent med soppinfeksjon i munnen. Vanligvis ser man det hos pasienter som bruker astmamedisin eller andre kortisonpreparater. Således er jeg enig med fastlegen din at tiden vil være til hjelp. Corsodyl munnskyllevæske får du kjøpt på apotek uten resept og kan hjelpe. Dersom almenntilstanden er bedre og symptomene er i regress vil du rast bli kvitt dette, kun noen dager. Dersom halssmerten kommer tilbake, bør en ha i mente bakterieinfeksjon med gule stafylokokker. De kan gi pusslommer som må fjernes kirurgisk. Dette kalles peritonsilære abscesser. Du vil i såfall merke smerter og svelgvansker samt at almenntilstanden forverrer seg.