Halsbetennelse etter at mandlene er fjernet

Spørsmål

Hei,

Jeg er en 31 år gammel kvinne som den siste tiden har vært plaget med halstbetennelse. Tok mandlene med laser i 2015. I slutten av oktober i år ble jeg først syk med halsbetennelse.Dro til lege og fikk konstantert at det var streptokokker etter streptest og CRP var 58. Begynte på penicillin med en 10 dagers kur. Følte meg bedre de første dagene, men i slutten av kuren begynte halsen å bli dårlig igjen. To-tre dager igjen etter avsluttet kur var på det på an igjen med det samme. Svelgebesvær, verk i kroppen og feber. Dro tilbake til legen og fikk en ny kur med apocillin, denne gang sterkere kur og nye 10 dager. Jeg fikk en baby i august og ammer og kunne dermed ikke prøve andre typer som feks dalacin. Det ble litt bedre, men det virket som om medisinen bare dempet det, og ikke fjernet det. 1 uke etter avsluttet kur ble jeg dårlig igjen med feber og svelgebesvær, men det var kun den ene dagen så merket jeg bedring. Har uansett blitt henvist for fjerning av resten av mandlene grunnet hyppig halsbetennelse i år. Er det ammingen som gjør at jeg har svakere immunforsvar? Det er nå 18 dager siden avsluttet kur. Jeg har også noen dager i forrige uke brukt litt corsodyl munnskyllevann. Halsen kjennes fortsatt litt sår ut men allmenntilstanden er bedre. Det jeg sliter med nå er at jeg er ekstremt tørr i hals og gane når jeg svelger. Spesielt om kvelden og om natten. Jeg føler for å drikke hel tiden. Har aldri vært plaget med munntørrhet, men det er bak i svelget jeg er tørr. Begynner å bli redd for at det er kreft i halsen. Hva kan det være? Hilsen bekymret småbarnsmamma.

Svar

Hei
Ammingen i seg selv gjør ikke at du har svakere immunforsvar. Det virker heller som om det kan foreligge rester av mandlene etter tidligere operasjon og at du nok en gang har fått plager med gjentatte infeksjoner. Gjentatte infeksjoner kan medføre tørrhet, sårhet eller ubehag fra svelg. Dette er ikke en uvanlig problemstilling, så du trenger ikke å bekymre deg for at det er kreft i halsen. Du er allerede henvist for en ny vurdering hos ØNH lege og der vil de ganske sikkert kunne hjelpe deg. God bedring!