Graviditet og hovne neseslimhinner

Spørsmål

Hei! Jeg er ganske fortvilet og rådvill. Startet morgenen for 6 dager siden. All lyd dundrer på en måte i hodet eller øret. Klarer ikke helt å lokalisere det. Venstre øret føles litt tett, ikke helt. Dette holdt på i 2 dagers tid. Deretter kom en en slags gjenklang/metallisk/robot lyd når jeg snakker eller hører andre snakke. Spesielt lyse toner, slik som barnestemmer og kvinnestemmer. Det er skikkelig ekkelt og frustrerende. Klarer ikke å konsentrere meg heller. Når kvelden kommer er det en befriels å legge seg i et stille rom. Da er alt normalt føler jeg. Men hver lille lyd der f eks samboeren min snur seg, da dundrer/romler det i hodet.

Jeg var hos en privat ønh-spesialist for 2 dager sia, maktet ikke mer. Der tok dem røntgen, blodtrykk og diverse ting. Det står slik: 4 dager forvregning og during øre sin. sensibel. Us rens bil.mest dx.blåser opp bil. Tymp.ok bil.skopi:ok.ikke nakke/skuldre. RTG. Cyste basalt sin. HØRSEL lett mek.sin. BT 123/85 rp.avamys.all pollen.gress.testet 2009. Aerius i sesong 2 uker.
Rtg. Bihuler;
Det er relativ stor forretning basalt i venstre maxillarsinus. Ingen skjelletdestruksjon eller fraktur. Ingen væskespeil. Normale skjelletstruktur. Ingen fraktur.

Skal til han igjen om 10 dager, men ville bare ha en second opinion. Hva kan jeg/vi gjøre? Er det pga fortetning disse rare lydene kommer av? Er så redd jeg ikke skal bli bra.. vil også tilføye at jeg er gravid i uke 28. Kan det ha tatt noe skade av røntgen? Han mente ikke det. Jeg har heller ikke vært syk eller utsatt for noe skader mot øret. Kanskje litt småtett i nesen de 3 siste månedene. Pga graviditet? Hverken snørrete heller. Når jar jeg kjøpt men physiomer som jeg bruker 2 ganger daglig, men er ikke blitt bedre.

Svar

Hei.
Ut ifra dine symptomer og de funn som ble gjort hos ØNH spesialist, så må jeg si meg enig i den behandlingen som allerede er igangsatt. Jeg antar at ØNH spesialisten går ut ifra at du har lettere hovne neseslimhinner, som igjen kan føre tll at øretrompeten ikke fungere som den pleier, dvs. at den ikke åpner og lukker som den skal. Det er ganske vanlig at neseslimhinnene hovner litt opp hos enkelte gravide kvinner, spesielt i det siste trimester. Dette skyldes hormonelle endringer ifm graviditet, nærmere bestemt en økning i Progesteron i det siste trimester. ØNH spesialisten har derfor anbefalt deg å bruke reseptbelagt nesespray (Avamys) (som anses trygt etter 12. uke i graviditeten), i håp om at det demper hevelsen i neseslimhinnen. CT bihuler er også å anse som trygt etter 12. uke i graviditeten.
Anbefaler deg å følge rådene til ØNH spesialisten med saltvannsskylling (gjerne flere ganger om dagen, og spesielt før du tar Avamys), samt at du ikke ligger helt flatt om natten, men heller med litt hevet leie av overkropp/hode. Dine plager vil mest sannsynlig forsvinne etter en liten stund med behandling, evt. i etterkant av fødsel. Uansett så er det ikke farlig. Ønsker deg god bedring og lykke til videre i svangerskapet.