Forkjølet og nedsatt hørsel

Spørsmål

Mistet hørselen. Hei. Jeg har etter en meget kraftig forkjølelse med bronkitt mistet en god del av hørselen på begge ører (jeg har ikke hatt vondt eller ørebetennelse). Dette er nå ca 2,5 uker siden. Jeg har vært hos fastlegen som mener at den vil komme tilbake etter en tid. Forkjølelsen varte i 3 uker og er nå på sterk retur. Hørselen forsvant suksessivt i løpet av et par dager etter at forkjølelsen startet. Hvis jeg skal beskrive dette så er det som om jeg hele tiden går ned øreklokker på. Tipper at ca 50% av hørselen er borte. Legen sa at trommehinnene buet litt innover og at det mest sannsynlig er tette kanaler i ørene. Jeg har brukt Rhinoxin tabletter i 10 dager nå og Rhinox nesespray like lenge. Hvor lenge vil dette etter din erfaring vare? Et viktig spørsmål..Jeg skal reise med fly den 22 desember og lurer på om dette er tilrådelig hvis dette ikke har gitt seg? Legen sa at om dette ikke har gitt eg til 14 desember så skal jeg komme tilbake så skal han gi noe nesespray/dråper som inneholder kortison som pleier å hjelpe, kan du si noe om dette og hva dette er? takker for svar.

Mann 54
Svar

Hei

I forbindelse med en kraftig forkjølelse er det ikke uvanlig å få væske i mellomøret. Dette skyldes hoven og betent neseslimhinne, som medfører at øretrompeten (kanal mellom nesekavitet og mellomøre) ikke fungerer som den skal og du får væskeansamling i mellomøre. Denne tilstanden løser seg hos de aller fleste etter en stund. Det er individuelt hvor lenge det varer, men dersom det vedvarer i 2-3 måneder bør du undersøkes av en ØNH lege, som evt. kan lage et lite hull i trommehinne for å drenere ut væsken.

I mellomtiden bør du ligge med overkroppen høyt om natten, samt forsøke å utligne trykket i mellomøret hyppig. Ikke forsøk å utligne trykket dersom det er smertefullt. Om det ikke løser seg av seg selv, så kan en kombinasjon av saltvannsskylling av nesen og bruk av kortisonnesespray fremskynde prosessen. For noen kan en kortvarig kur (3-4 dager) med høydose Prednisolon tabletter (40-60mg) være et effektivt alternativ. Saltvannsskylling renser og fuktiggjør neseslimhinnen og kortisonspray eller Prednisolon demper betennelsen/hevelsen.

Dersom du skal fly 22. desember, så anbefaler jeg å starte umiddelbart med saltvannsskylling og kortisonspray. Om det ikke har løst seg et par dager før du skal ut å fly, så kan du i tillegg starte med Rinexin tabletter et døgn i forveien.

Det er ikke farlig å fly dersom du klarer å utligne eller mellomøre fortsatt er helt fylt med væske. Problemet oppstår dersom det er luft i mellomøre, og du ikke klarer å utligne. Da kan nedflygningen bli smertefull og i værste fall kan du få et såkalt barotraume (blant annet skade på trommehinnen), men dette er ytterst sjeldent ved flygning, da trykkforskjellen ikke er så store. Smertene går stort sett over av seg selv etter noen minutter til timer etter landing.

Tenker dette kommer til å gå over av seg selv, så regner med at det ikke blir et problem å fly den 22. desember. 

God bedring og god jul!