Forkjølet i Thailand: Kan jeg bruke antibiotika?

Spørsmål

Jeg er på ferie i Thailand og har blitt veldig forkjølet, jeg tror jeg "tok det med fra Norge". Jeg har en stygg, vond hoste, voldsom snørrproduksjon, irriterende kløe/ kiling i nesa, svir i øyne og har nok feber. I fire dager har jeg nå bare blitt verre og verre. Jeg har lest på nett at man kan kjøpe amoksil på apotek her for å bli frisk. Er det en god løsning? Jeg tar sjeldent sterkere medisiner enn paracet til vanlig, men det er utrolig kjedelig å være syk på ferie.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Ja det er meget irriterende å være søkk forkjølet på ferie. Forkjølelses finnes det som kjent ingen effektive / kurerende medisiner mot. Det er fordi det skyldes virus. Antibiotika, som f.eks. den typen du nevner, har absolutt ingen effekt mot virus og forkjølelse. Alt du oppnår, er bivirkninger, f.eks. fra magen i form av diare osv, og det kan jo forverre evt "tropiske mageproblemer" som er vanlig på breddegrader. Så det kan jeg absolutt ikke anbefale, om det er en forkjølelse du har.
Har man derimot fått en lungebetennelse, som kan kjennetegnes ved bl.a. høy og stigende feber, nedsatt almentilstand, hoste, evt smerter i brystkassen ved pusting m.v., så kan den skyldes bakterier, og da kan og skal man behandles med antibiotika.
Men ut fra din beskrivelse høres det ikke slik ut.
Dersom du oppsøker lege eller apotek der du er, så vær meget klar over at man store deler av verden anbefaler antibiotika over en lav sko, uten noen som helst grunn til å ta antibiotika, både fra leger og apotek. Det er svært vanlig å bli "anbefalt" antibiotika om man sier at man hoster osv. Så ikke ta slike råd, om du får det, for god fisk, uten at du ber om en god medisinsk begrunnelse. For eksempel vil man kunne skjelne mellom bakterielle infeksjoner (som kan behandles med antibiotika) og virusinfeksjoner, ved å ta en blodprøve som heter CRP. Den stiger mye ved bakterielle infeksjoner, og vesentlig mindre ved virusinfeksjoner. Det kan du jo be om, dersom noen anbefaler deg antibiotika mot forkjølelse der nede.

For øvrig så bør du ta maksdoser av paracet, dvs 1000 mg x 3, og kjøpe deg en slimhinneavsvellende nesespray. Det tar jo svært mye av symptomene, mens du venter på å bli frisk.

God bedring!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn