Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forandringer på tungen: kan skyldes vitaminmangler

Spørsmål

Hei Har noe merkelig på tungen. Ser ut som hudforandring. Føles litt hoven. Kan det være noen allergi? Fikk et barn for 3 mnd siden. Hatt det i noen måneder.

Kvinne 36
Svar

Hei.


Jeg ser at det er felter på tungen din som er glatte og uten papiller (de små prikkene / nuppene som tungens overflate vanligvis er dekket av) Dette skyldes ikke allergi, slik du spør om, men det kan skyldes mangel på vitaminer eller mineraler, f.eks. jern, folat, B12 eller andre B-vitaminer. Det kan også skyldes sopp og cøliaki.

Derfor bør du gå til legen din for å sjekket dine nivåer av disse vitaminene, med blodprøve. Hvis du har en slik mangel, er løsningen naturligvis å bruke tilskudd av det du mangler, så vil det gå tilbake etterhvert.

En annen forklaring er det som kalles "geografisk tunge". Da vil tungen etterhvert se ut som et "kart", med felter av forskjellig størrelser, hvor papillene er borte. Det vet vi ikke årsaken til. Dette er en godartet tilstand som ikke krever behandling, og som vil gå over av seg selv. Håper det var grei informasjon. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-