Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For opptatt av å kjenne etter på kroppen?

Spørsmål

Hei! Har i en måneds tid hatt noen halsplager som kommer og går litt. Det hele startet med en halsbetennelse der jeg ble veldig tørr i halsen. Hadde også noe stikking rundt adamseplet noen ganger om dagen, som var veldig kortvarig. Etter at halsbetennelsen forsvant har jeg fortsatt slitt med tørr hals og "noen stikk" (lenge siden sist.) Tørrheten i halsen gjør det noen ganger litt vanskelig å svelge. Det føles også generelt som at halsen er trang til tider. Dette kommer og går, noen dager er jeg helt fin og normal, mens noen dager er jeg tørr igjen. Har også hatt litt pusteproblemer, men vet ikke om det kun er fordi jeg er engstelig for halsen. Noen ganger føles det som om jeg ikke skal få puste om jeg skulle gjøre noe fysisk eller krevende, men dette er også veldig variabelt. Har våknet noen netter der jeg er andpusten, som om jeg skulle holdt pusten, men da puster jeg bare rolig og sover videre. Føler også et "hiv" i bryst/nedre hals noen ganger, som at jeg ikke får puste, men dette er over noen sekunder og jeg puster jo helt fint. Får også litt vondt i magen når alt dette skjer, men jeg føler det er fordi jeg blir nervøs og overtenker. Var hos legen som så på hals, hørte på hjerte/pust, blodtrykk og tok blodprøver der alt var fint. Disse plagene har blitt verre etter helger med alkohol, som det har blitt litt av i det siste, så om halsen kan bli uttørket noen dager pga. de-hydrering? Jeg veier noen kilo for mye, så jeg oppfyller nok ikke kravet om å drikke 3,8 liter vann om dagen som er anbefalt for meg. Merker også "pusteproblemene" er noe som kommer når jeg tenker for mye, har litt angst for å plutselig ikke få puste, så det hjelper vel ikke akkurat på. Hilsen overtenkende tørring.

Mann 26
Svar

Hei.


Jeg tror at det at du beskriver deg selv som "overtenkende", er roten i dette. Det du beskriver, tyder ikke i retning av sykdom, men at du kanskje har lagt deg til en uvane å legge for mye merke til dette, og det fører igjen til at man vanligvis også får med seg mer tilfeldigheter fra kroppen enn det som man vanligvis gjør, naturligvis. Og det man så oppfatter fra kroppen, vil en så nesten alltid begynne å spekulere på årsakene til, evt begynne å tenke på sykdom. Slike tanker og spekulasjoner øker igjen ubevisst din hang til å kjenne etter, -overvåke kroppen. Dette blir det lett onde sirkler av, og jeg synes avgjort at alt du her beskriver, kan stemme med denne type forklaringsmodeller. Den viktigste og mest effektive behandlingen er isåfall å bli klar over at en har kommet inn i den type ond sirkel, slik at en blir klar over at en ikke hverken trenger å kjenne etter, bry seg, overvåke kroppen eller lure på årsaker. Blir en syk, er en nemlig ikke i tvil, og da kan en heller oppsøke lege.

Jeg ser også dette med at du tenker at du trenger å drikke 3,8 liter vann. Det at du tallfester noe slik, er i mine øyne også et tegn på at du er for opptatt av kroppen, i dette tilfelle væskebalansen. Vi mennesker (med unntak av syke og gamle) trenger nemlig fra naturens siden overhode å tenke på vanninntaket eller følge med på det. Det er en selvregulerende prosess. Vi drikker når vi trenger å drikke, for da er vi tørste. Og er vi ikke tørste, trenger vi ikke å drikke. Så enkelt, men velfungerende, er det systemet. 

Tørsterefleksen er blant de sterkeste reflekser vi har, og det er umulig å ikke kjenne tørste eller å la være å drikke om vi trenger vann. Dette bare som en illustrasjon om at det stemmer nok det du sier, at du "overtenker". Kroppen er en helautomatisert fantastisk maskin, som "ordner seg selv", heldigvis, og i mellomtiden kan vi heller velge å være opptatt av andre og mer interessante temaer. 

Skulle du fortsatte å bekymre deg for dette, synes jeg du med fordel kan oppsøke legen din for å få en bekreftelse på at du ikke er syk.

Håper informasjonen er til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-