Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Følte at halsen hovnet opp, kan det ha vært skjoldbruskkjertelen?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 24 år. For snart 1 år siden gikk jeg til legen for jeg hadde fått Øresus, i tillegg til verk/trykkfølelse i øret. Jeg ble sendt til ØNH, de fant ingenting galt, så han sa at jeg nok hadde fått tinitus. Ingen virket til å tenke på verk/trykket i ørene, det er ikke konstant, ikke kraftig trykk, men av og på, men ofte. Litt etterpå begynte jeg å gå perioder på 2 dager der jeg følte meg svimmel, nesten hver uke, jeg trodde det var etter vann i ørene, men fikk det selv om jeg dusjet uten å få vann i ørene, så kanskje hvis jeg beveger hodet mye? Flere ganger jeg har gått tur har jeg også verket mer i ørene etterpå, men det har gått over iløp av en dag og 2. Legen tok for 2 uker siden en del blodprøver og S-TSH var på 4,3,så fikk beskjed at jeg skulle ta ny blodprøve om en mnd. Men helgen etterpå føltes det som om halsen hovnet skikkelig opp, og hvis jeg låg på ryggen ble det vanskelig og puste, kjentes ut som jeg hadde en stein i halsen, tror selv det var skjoldbruskkjertelen som hovnet opp. Hevelsen gikk ned ila mandagen, men gikk og tok noen blodprøver, ingen betennelse i kjertelen og nå var TSH på litt over 2, så den var normal siden sist blodprøve. Jeg kjenner fortsatt 3 dager etter at hevelsen er gått ned at jeg til tider må trekke pusten for å klare puste skikkelig. Men usikker på om det er relatert til hevelsen. Om 3 uker skal jeg ta nye prøver av stoffskiftet i tilfelle det har forandret seg igjen. Men hvis det ikke er det, hva kan det være da? Følte meg letta når jeg fikk utslag på stoffskiftet i tilfelle det kunne hjelpe på svimmelheten og trykket i øret, men når blodprøven såg fin ut en uke etterpå er det vel ikke det som er galt. Av og til ser jeg også stjerner framfor meg, vet det kan være vanlig hvis en reiser seg fort ol. Men føler jeg til tider ser det utenom og. EKG var fin. På furstpasient.no var ingen andre av Blodprøvene merket rødt, så såg ok ut.

Kvinne 24
Svar

Hei.


Du hadde altså en enkeltepisode med en følelse av at halsen hovnet opp, og det forsvant neste dag. Du tenker at det kan ha vært skjoldbruskkjertelen din, og setter det i mulig sammenheng med at stoffskifteprøvene dine ved en anledning viste lett unormale verdier. Jeg ser for min del ikke muligheter for noen sammenheng der, da en skjoldbruskkjertel ikke oppfører seg slik at den plutselig hovner opp, og så avtar i størrelse igjen. Forstørret skjoldbruskkjertel kalles struma, og det er en tilstand som utvikler seg meget sakte, og ikke går tilbake igjen slik du opplevde.


Jeg vet ikke årsaken til din følelse av at halsen hovnet opp, og kan ikke stille noen sikker diagnose her over nettet, kun basert på din beskrivelse av forløpet, men det som slår meg først, måtte være muligheten for at det kunne være en allergisk reaksjon. 

Det kan du evt ta opp med fastlegen din. Spesielt viktig blir dette om noe slikt skulle skje igjen.


Jeg synes videre at det er viktig og riktig at du sjekker stoffskiftet ditt påny, slik fastlegen din har foreslått, siden det var relativt store endringer på TSH fra den første til den andre prøven. På den måten vil fastlegen kunne finne ut om du eventuelt har en stoffskiftesykdom på gang, eller om det var tilfeldige forskjeller i målingene. Hvis TSH fortsetter å synke, evt blir lavere enn nederste normalverdi, så er det isåfall høyt stoffskifte vi snakker om.


Håper at informasjonen kan være til nytte. Ha det bra.