Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Følelsen av at det "er" noe i halsen, men ingen leger finner noe

Spørsmål

Hei Jeg har i lengre tid hatt en følelse av tetthet på høyre siden nede i halsen.Startet for snart over 1 år siden.Vært utredet hos fastlege,videre til metakolintest på sykehus som viste noe tett på starten men ble bedre på slutten,noe hun som tok testen syns var rart. Men som har skjedd andre også. Lungelegen sa at det kan skyldes allergi (tidligere hatt astma allergi). Har ikke slått meg til ro med dette svaret. Venter på tredemølletest da jeg selv ønsket det. Føler jeg fortere blir tett i halsen, noe som igjen gjør meg mere sliten i trapper og ved anstrengelse. Er overvektig. Har nå en klumpfølelse nede i halsen som kommer daglig. Akkurat som en slimklump som kommer og ikke vil bort. Føles stram til tider i halsen. Ikke problemer med å svelge mat og drikke. Føles nesten ofte befriende å gjøre det. Drikker ikke nok «tror jeg».Noen ganger føles det som klumpen i halsen blir svelget bort, men kommer fort tilbake. Har lest om kreft etc og er superredd for det. Jeg har vært hos 2 forskjellige ØNH leger uten funn. De lyste både i nese og svelg. Tatt ct av lungene uten funn. Men klumpfølelsen forsvinner ikke. Dette ble mere tiltredende etter oppstart på Saxenda for 3-4mnd siden. Har justert ned dose til 1.8 der.Kom meg aldri opp til maksdose da jeg følte for mye bivirkninger. Kan ikke rape som før og føler noen ganger jeg er så tett at jeg prøver harke opp uten at klumpen går bort. 2 fastleger sier jeg mulig kan ha angst. Han ene har sjekket hals og lyttet på hovedpulsåre uten funn. Jeg føler at dette blir verre jo mere jeg tenker på det. Har fått litt vondt i ene øret siste uka og hesere i stemmen,trolig forkjølelse...men leser alle krefttegn. Trenger råd og trygge ord da dette preger min hverdag mye. Tror jeg skal dø snart er tankene. Hva bør jeg gjøre? Takknemlig for svar!

Kvinne 40
Svar

Hei.


Her kan vi ta for gitt at du ikke har noe fysisk som ligger og tar plass i halsen (svulst e.l.) siden to ØNH-spesialister har undersøkt deg uten å finne tegn til sykdom i halsen, og det er bra. Og du bør naturlig nok stole på det, jfr din frykt for kreft. Hvis ikke du hadde vært undersøkt, hadde saken vært en ganske annen, men nå som du er undersøkt kan og bør du legge fra deg den frykten. Jeg tenker noe om at hvis ikke vi har som utgangspunkt at en kan og ønsker å stole på de som har mest kompetanse på å finne sykdommer i halsen (ØNH-spesialister) så er det for det første ikke noen vits i å gå til slike leger, og for det annet vil jo spørsmålet også være om hvem du da tenker skal kunne si noe om du har sykdom i halsen eller ikke, for det er jo ingen som har høyere kompetanse på akkurat det, enn ØNH-leger.

I tillegg er det svært viktig for deg å få vite at det er fullt mulig og også ganske så vanlig, å kjenne slike fornemmelser fra halsen som du har, følelsen at det "er" noe der, -uten at det er noe der. Dette er så vanlig at det til og med har et eget diagnosenavn: Globulus. 

Det handler nok en del om at dersom en begynner å kjenne etter på "noe", og i tillegg lurer på hva det er og IKKE får noe svar, så vil en stadig kjenne mer etter, og på den måten også kjenne "noe" stadig sterkere og tydeligere. Noe som igjen naturligvis øker bekymringer for hva det kan være, og bekymringer for å ha uoppdaget alvorlig sykdom oppstår da lett. Og får en først slike bekymringer, som du nå har, så kjenner en enda mere etter. Altså en typisk snøballeffekt. Så lenge en tenker at "jeg kjenner noe, altså må det være noe der", så vil bekymringene og spekulasjonene fortsette, og det er derfor det er så utrolig viktig å vite at det faktisk ikke er slik at det å kjenne noe i halsen er ensbetydende med at det er noe der.  For når du nå vet det, og du vet at det fullt mulig at dette er forklaringen hos deg, siden en ikke finner tegn til sykdom i halsen din, så pleier det ofte å være slik at når en tar denne forklaringen til seg, forstår den og aksepterer den, så slutter en naturligvis å bekymre seg og å spekulere. Og når en gjør det, kjenner en mindre etter, bryr seg mindre, og da pleier det å være veien ut av slike onde sirkler og tilstanden "globulus".

Siden du er så grundig undersøkt som du er, og ingen finner tegn til sykdom, så er dette naturligvis en ganske sannsynlig forklaring, spesielt også sett i lys av mangel på andre gode forklaringer og fravær av tegn til sykdom.


En grundig samtale med fastlege om denne tilstanden globulus og hvordan den oppstår og hvordan den forsvinner, begge deler ved hjelp av ubevisste prosesser, sykdomsangst osv, er noe du gjerne må unne deg nå, da det høyst sannsynlig vil hjelpe deg ut av dette.


En annen helt alternativ forklaring er at det kan være en bivirkning av medisinen Saxenda, som du bruker. Den kan ha en del magebivirkninger, inklusiv reflux, som igjen kan gi symptomer fra halsen. Det er godt mulig du skulle forsøke å kutte ut denne i en ukes tid eller to (i samråd med fastlegen din) i det minste for å sjekke og utelukke om dette faktisk er forklaringen, -hvilket er teoretisk mulig, og det ville jo være uheldig å overse.


Jeg håper (og tror også) at informasjonen og rådene her kan være til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til.